Μια υπερχρεωμένη οικογένεια ανέργων δικαίωσε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου. Πρόκειται για μία δανειολήπτρια άνεργη από το 2009, με σύζυγο επίσης άνεργο και με σοβαρά προβλήματα υγείας, με τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα απεβίωσε πρόσφατα και με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα αυτοκίνητο με έτος κυκλοφορίας 1990.

Η δανειολήπτρια έκανε χρήση του νόμου 3869/2010 για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές της προς τρεις τράπεζες, συνολικού ύψους 57.495,07 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο διευθέτησης που είχε υποβάλλει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και με την συνδρομή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, είχε ζητήσει περίοδο χάριτος ενός εξαμήνου και με την πάροδο αυτού να καταβάλλει στις πιστώτριες τράπεζες το ποσό των 200 ευρώ το μήνα, σκεπτόμενη ότι θα είχε βρει δουλειά.

Οι τράπεζες και εξωδικαστικά απέρριψαν την πρόταση της δανειολήπτριας, θεωρώντας την παράνομη και αόριστη. Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου ωστόσο απέρριψε τις αιτιάσεις των τραπεζών και την άσκηση παρέμβασης που ασκήθηκε από την μία πιστώτρια τράπεζα, ως μη νόμιμη. Πήρε δε την απόφαση να μη ρυθμίσει καμία καταβολή από την δανειολήπτρια και να της δώσει τον απαιτούμενο χρόνο, μεταφέροντας την ημερομηνία ορισμού συζήτησης για την καταβολή των δώσεων στις 29 Μαΐου 2012.