Η Λέσβος δέχεται το συντριπτικό ποσοστό των ροών από πρόσφυγες και μετανάστες το τελευταίο διάστημα και αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι αυτοί «στοιβάζονται» στο νησί. Είναι χαρακτηριστικό πως με τις ροές του τελευταίου δεκαημέρου, οι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, που περιμένουν να εξετασθεί το αίτημα ασύλου το οποίο έχουν υποβάλει ανέρχονται πλέον στους 4.145.

Το γεγονός καθιστά άσχημη την κατάσταση και μέσα στους καταυλισμούς, ιδιαίτερα σε αυτόν του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, που φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόκειται για αριθμό κατά 40% μεγαλύτερο από τις δυνατότητες του καταυλισμού, οι οποίες δεν υπερβαίνουν τα 2.200 άτομα.

Από την 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα το πρωί, στη Λέσβο πέρασαν 399 άτομα, από τα οποία 171 το τελευταίο 24ωρο! Σε αντίθεση με τη Λέσβο, όλο αυτό το διάστημα οι ροές στη Χίο ήταν μηδενικές, κάτι που ισχύει από τις 15 Ιουνίου. Πολύ μικρές είναι οι ροές και προς τη Σάμο, καθώς το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου πέρασαν μόλις 28 άτομα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, που δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα το πρωί, 11 Ιουλίου, στα νησιά ζούσαν 9.634 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου. Από αυτούς 4.145 βρίσκονται στη Λέσβο, 3.516 στη Χίο και 1.973 στη Σάμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας της Τουρκικής Ακτοφυλακής, στο ίδιο διάστημα, το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου σκάφη της παρενέβησαν σε εννέα περιπτώσεις και επαναπροώθησαν στις τουρκικές ακτές 386 άτομα.

Επίσης, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Λέσβο, σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης ανακοίνωσε επίσημα τις καταστροφές από τη χθεσινή εξέγερση μεταναστών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας. Από την πυρκαγιά κάηκαν έξι κοντέινερ, μια μεγάλη σκηνή συνάθροισης τετρακοσίων τετραγωνικών μέτρων και μια μικρή σκηνή.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, τα επεισόδια ξεκίνησαν χθες λίγο μετά τις 15:00, όταν δυνάμεις της Αστυνομίας επέδωσαν σε μετανάστη από την Αϊτή που διέμενε στον καταυλισμό του κέντρου στη Μόρια, απορριπτική απόφαση του αιτήματος ασύλου που είχε υποβάλει σε δεύτερο βαθμό. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο προαναχωρησιακό κέντρο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της επαναπροώθησής του στην Τουρκία.

Η προσπάθεια σύλληψης του μετανάστη λειτούργησε ως αφορμή στην ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο και η κατάσταση πήρε τα χαρακτηριστικά εξέγερσης. Φωτιές ξέσπασαν σε διάφορα σημεία, ενώ ομάδες μεταναστών δεν επέτρεπαν την είσοδο και τη ανάπτυξη αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων. Η εξέγερση έληξε γύρω στις 18:30. Σήμερα στη Μόρια επικρατεί ηρεμία…