Σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης στρέφονται πλέον οι περισσότεροι καταναλωτές, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα.

Ενεργειακά τζάκια, σόμπες που καίνε πέλετ, δηλαδή υπολείμματα ξύλου και καυστήρες βιομάζας βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των καταναλωτών, καθώς η χρήση τους είναι φθηνότερη έως και 50% σε σχέση με το πετρέλαιο.

Η τιμή ενός κιλού καυσόξυλων κυμαίνεται στα 0,19 ευρώ. Έτσι μία μέση οικογένεια για να βγάλει το τετράμηνο Δεκεμβρίου-Μαρτίου χρειάζεται τρεις τόνους ξύλα, που στοιχίζουν περίπου 600 ευρώ, την ώρα που δύο τόνοι πετρέλαιο κοστίζουν 2.000 ευρώ, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Ένα κιλό πέλετ κοστίζει σήμερα κατά μέσο όρο 0,27 ευρώ, έναντι 0,95 ευρώ ενός λίτρου πετρελαίου.

Αν μία οικογένεια καταναλώνει ετησίως 3.000 λίτρα πετρελαίου και αποφασίζει να αντικαταστήσει τον καυστήρα της με έναν που καίει βιομάζα θα χρειαστεί περίπου 5.000 κιλά πέλετ. Έτσι στην περίπτωση της βιομάζας το ετήσιο κόστος της θα ανέλθει στα 1.350 ευρώ έναντι 2.850 ευρώ αν συνεχίσει να καίει πετρέλαιο.

Ενδεικτικά το μέσο κόστος ενός λέβητα κεντρικής θέρμανσης που χρησιμοποιεί βιομάζα για μονοκατοικία 100-150 τμ ανέρχεται σε 3.500 ευρώ.