Ο καπετάνιος ενός τουρκικού πλοίου φορτηγού, το οποίο εισήλθε σήμερα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, παραδέχτηκε με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ότι αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο έπειτα από εντολές του ελληνικού λιμενικού, με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να ρίξουν προειδοποιητικές βολές εναντίον του πλοίου.

Ο Σαμί Καλκαβάν, καπετάνιος του πλοίου που φέρει όνομα M/V ACT, δήλωσε στο CNN Turk ότι η ελληνική ακτοφυλακή τον διέταξε να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου για επιθεώρηση. Ο καπετάνιος δεν συμμορφώθηκε στην εντολή των ελληνικών αρχών, με αποτέλεσμα αυτές να ανοίξουν πυρ, αφήνοντας 16 οπές από σφαίρες στο σκάφος, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η ακτοφυλακή κάλεσε το πλοίο να ελλιμενιστεί άμεσα στο λιμάνι της Ρόδου και δεν το δεχτήκαμε. Ήθελαν να ελέγξουν (το πλοίο) και δεν το δεχτήκαμε αυτό», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο, όπως αναμεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Προειδοποίησαν ότι θα ανοίξουν πυρ αν δεν σταματήσουμε και έκαναν πράξη την προειδοποίησή τους», συμπλήρωσε.

Ο Καλκαβάν δεν ανέφερε τον λόγο της άρνησής του το πλοίο να επιθεωρηθεί, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπήρξε κίνδυνος για την ασφάλεια του πλοίου από τα πυρά που δέχθηκε.

Ο Καλκαβάν τόνισε ότι το πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας, επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, δύο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έφτασαν στο σημείο του περιστατικού.