Την 35η ημέρα νοσηλείας του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετά τον τραυματισμό από την τρομοκρατική επίθεση στις 25 Μαΐου 2017, διανύει ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι γιατροί κρίνουν ότι από εδώ και πέρα ο κ. Παπαδήμος πρέπει να συνεχίσει τη θεραπεία του κατ’ οίκον, καθώς υπάρχει πάντα -όπως συμβαίνει σε αυτά τα περιστατικά- ο κίνδυνος προσβολής του από κάποιο ανθεκτικό μικρόβιο εντός του νοσοκομείου. Η περαιτέρω θεραπεία του αφορά στον καθαρισμό του τραύματος και στην αλλαγή γάζας στο πόδι του ανά δύο με τρεις ημέρες.

Ο λόγος που παραμένει στον «Ευαγγελισμό» για τόσο μεγάλο διάστημα είναι το βαθύ τραύμα (περίπου 4-5 πόντοι) στο μηρό, το οποίο προκλήθηκε από την έκρηξη του φακέλου-βόμβα στα πόδια του εντός του αυτοκινήτου.

Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ξεπερνάει το πολύ ισχυρό σοκ των πρώτων εβδομάδων και πλέον βρίσκεται σε εμφανώς καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Ο ίδιος θεώρησε ότι το αποστειρωμένο νοσοκομειακό περιβάλλον θα τον βοηθήσει να ηρεμήσει και έτσι δεν επεδίωξε να πάρει γρηγορότερα εξιτήριο ακούγοντας κατά γράμμα τις συμβουλές των γιατρών του.

Ο λόγος που παραμένει στον «Ευαγγελισμό» για τόσο μεγάλο διάστημα είναι το βαθύ τραύμα (περίπου 4-5 πόντοι) στο μηρό, το οποίο προκλήθηκε από την έκρηξη του φακέλου-βόμβα στα πόδια του εντός του αυτοκινήτου. Οι θεράποντες ιατροί είναι δύο, ένας γενικός χειρουργός και πλαστικός χειρουργός, οι οποίοι δεν τον αφήνουν από τα μάτια τους. Ο πλαστικός χειρουργός έχει προχωρήσει από την αρχή της νοσηλείας του σε περίπου 15 αλλαγές τραύματος. Ο κ. Παπαδήμος εξαρχής ξεκαθάρισε ότι εμπιστεύεται απόλυτα τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων (και εν προκειμένω του «Ευαγγελισμού») και ότι δεν επιθυμεί να νοσηλευτεί οπουδήποτε αλλού, παρότι θα μπορούσε αν το ζητούσε.

«Η νοσηλεία του θα μπορούσε να διαρκέσει από 10 έως 12 ημέρες. Παρατάθηκε για προληπτικούς λόγους. Εξαρχής γνωρίζαμε ότι η παραμονή του στο νοσοκομείο θα ξεπεράσει τον ένα μήνα. Το αναπνευστικό του δεν έχει κανένα πρόβλημα. Αυτό που θα του μείνει είναι ένα σημάδι στο μηρό. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά συνεργάσιμο ασθενή, που λόγω και της καλλιέργειάς του δεν έδειξε καμία δυσαρέσκεια στην παράταση της νοσηλείας. Αντιθέτως τη θεώρησε μία ευκαιρία να ηρεμήσει», αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος.

Το δωμάτιο αυξημένης φροντίδας στο οποίο βρίσκεται ο κ. Παπαδήμος θυμίζει πραγματικό «φρούριο», καθώς φυλάσσεται όλο το 24ωρο από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών. Ενδεικτικό της αυστηρότητας των μέτρων ασφαλείας είναι ότι ακόμα και τα μέλη της διοίκησης του «Ευαγγελισμού» πρέπει να πάρουν ειδική άδεια για να τον επισκεφτούν.

Στο δωμάτιο έγιναν κάποιες μικροαλλαγές τις πρώτες ημέρες, όπως ήταν η τοποθέτηση σκούρων κουρτινών για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θέασης από «αδιάκριτα» βλέμματα.

Στο μεταξύ, η Αντιτρομοκρατική έχει συντάξει νέο σχέδιο φύλαξής του τόσο κατά την παραμονή του στην οικία του στο Παλαιό Ψυχικό όσο και κατά τις μελλοντικές μετακινήσεις του. Αυτονόητο θεωρείται ότι δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά ο ίδιος την αλληλογραφία του.