Με επιστολή του στους υπουργούς Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, που κοινοποιεί στην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ζητά ενημέρωση για τα χρήματα που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών αλλά και για το πού και πώς αυτά διατέθηκαν.

Κι αυτό γιατί όπως σημειώνει: «ο Δήμος Λέσβου, έχει λάβει από την κυβέρνηση ένα πολύ μικρό μέρος των χρημάτων από αυτά που έχει δαπανήσει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και των συνεπειών από τις σφοδρές κακοκαιρίες που έπληξαν το νησί μας το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, έχει λάβει 750.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και 450.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα, από τα οποία 300.000 ευρώ δόθηκαν στη ΔΕΥΑΛ για επισκευές στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και 150.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας και μεγάλων ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία».

«Στην περίπτωση της προσφυγικής κρίσης, συνεχίζει ο κ. Γαληνός, το βάρος διαχείρισης σήκωσε κατά βάση ο Δήμος Λέσβου επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του σε μεγάλο βαθμό, ενώ στην περίπτωση των επαναλαμβανόμενων φυσικών φαινομένων (δυο πλημμυρικά φαινόμενα και μια έντονη χιονόπτωση) για αποκατάσταση ζημιών (αγροτική οδοποιία, καθαρισμούς χειμάρρων και ποταμών) που ξεπερνούν τα τέσσερα εκατ. ευρώ έλαβε 450.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, ο Δήμος Λέσβου δεν χρηματοδοτήθηκε επαρκώς και πρέπει να απαντηθεί αν δόθηκαν άλλες χρηματοδοτήσεις πέρα των παραπάνω στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και πώς αυτές χρησιμοποιήθηκαν. «Ένα ζήτημα, που όπως σημειώνει, χρήζει συγκεκριμένων και άμεσων απαντήσεων τόσο από τη πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ώστε να μπει ένα τέρμα στην φημολογία και να λάβουμε γνώση τόσο εμείς όσο και οι συμπολίτες μας αν έχει δοθεί χρηματοδότηση από την πλευρά της κυβέρνησης, ποιος φορέας την έχει πάρει και αν την έχει χρησιμοποιήσει για τον σκοπό που δόθηκε».

Ο κ. Γαληνός ρωτάει τους προαναφερόμενους υπουργούς αν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει λάβει χρηματοδότηση για τους ανωτέρω σκοπούς και αν ναι, που έχει χρησιμοποιηθεί.

Επίσης, υποστηρίζει ο δήμαρχος, «στην περίπτωση που μέρος της συγκεκριμένης χρηματοδότησης προορίζονταν και για τον Δήμο Λέσβου, θα πρέπει η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι αυτή θα φτάσει στα ταμεία του Δήμου».

Ο δήμαρχος Λέσβου καταλήγει την επιστολή του τονίζοντας πως «σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, καθώς και στον πρόσφατο σεισμό της 12ης Ιουνίου, ο Δήμος Λέσβου ανέλαβε το οικονομικό, πολιτικό αλλά και κοινωνικό κόστος και πρωτοστάτησε για να προστατεύσει τους πολίτες της Λέσβου. Την ίδια υπεύθυνη στάση αναμένουμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».