Συνέντευξη τύπου με θέμα: «η νομοθετική πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την επίλυση του προβλήματος στην καθαριότητα» έδωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι στους δήμους θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να δημοσιοποιήσουν τη δική τους πρόταση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με τους νομικούς της ΠΟΕ – ΟΤΑ την νομοθετική ρύθμιση, την γυρίσαμε πίσω γιατί ουσιαστικά μιλά για 10000 απολύσεις.

Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν προβλήματα λόγο της απεργίας, αλλά οι πολίτες είναι μαζί μας και καταλαβαίνουν. Ο κ. Μπουτάρης για τρεις μέρες μάζεμα σκουπιδιών σε ιδιώτη δίνει 192.000 ευρώ.

Υπερασπιζόμαστε τον πολίτη που θα τον φωνάξουν να πληρώσει τους ιδιώτες και τους εργολάβους. Η κυβέρνηση θέλει να απολύσεις του συμβασιούχους και να τους αφήσει στο δρόμο.

Με αυτή την πρόταση συναντιόμαστε σήμερα με τον κύριο Σκουρλέτη στις 12:30».

«Ο δημότης θα κληθεί να καταβάλει οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση προκύψει από την μεταφορά των υπηρεσιών σε ιδιώτες. Η ίδια η κυβέρνηση που υποσχέθηκε την τακτοποιήσει των συγκεκριμένων εργαζομένων τώρα έρχεται να τα ανατρέψει.

Δεν εξασφαλίζεται με την πρόταση της κυβέρνησης ότι οι νέες συμβάσεις που προτείνει, θα περάσουν από το ελεγκτικό συνέδριο. Δεν καταργεί με οποιοδήποτε τρόπο το δρόμο στους ιδιώτες εργολάβους.

Ήδη στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουμε το πρώτο ακραίο φαινόμενο ιδιωτικοποίησης. Το χειρότερο όλων είναι ότι ζούμε σε μία χώρα όπου επί 7 χρόνια το Σύνταγμα έχει καταντήσει κουρελόχαρτο με το να παραβιάζονται ακόμα και δικαστικές αποφάσεις.

Υπάρχει κοινοτική οδηγία που διασφαλίζει τους εργαζόμενους αυτούς έναντι καταχρήσεων. Η πρόταση μας είναι συμβατή με το Σύνταγμα. Είναι εφικτή μπορεί να περάσει τη θέτουμε σε δημόσιο διάλογο και σε κριτική και πιστεύουμε ότι το υπουργείο πρέπει να την υιοθέτηση για να λυθεί το πρόβλημα που το ίδιο έχει δημιουργήσει.

Στην πρόταση μας ζητούμε την κατάργηση των διατάξεων που παρέχουν τη δυνατότητα να ιδιωτικοποιηθεί ο χώρος της καθαριότητας των ΟΤΑ. Χωρίς αυτές τις παραμέτρους δεν υπάρχει λύση», τόνισε η εργατολόγος Μαρία Τσίπρα από την πλευρά της.

Εκείνο που ουσιαστικά άφησαν να εννοηθεί είναι ότι αν η πρόταση τους δεν γίνει δεκτή και πάει με τη δίκη του πρόταση ο κ. Σκουρλέτης στη Βουλή θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Στις 12:30 έχουν συνάντηση με τον Σκουρλέτη για να καταθέσουν την πρόταση τους.

Ακόμη κατά την διάρκεια της συνέντευξης τονίσθηκε ότι έχουν ήδη αποτρέψει με τις κινητοποιήσεις τους την πρόθεση του δήμου Θεσσαλονίκης να τα δώσει σε ιδιώτες.

Στην πρότασή της η ΠΟΕ – ΟΤΑ υπογραμμίζει ότι οι προσλήψεις στον τομέα καθαριότητας θα πρέπει να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, ο οποίος και θα εποπτεύει την όλη διαδικασία.

IMG_7247

IMG_7248

 

IMG_7249 IMG_7250 IMG_7251

 

IMG_7246  IMG_7249 IMG_7250  Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος