Την ανάγκη να εκφράσουν τις εμπειρίες και τα βιώματα από το μακρινό τους ταξίδι από τις εμπόλεμες ζώνες, κατά κύριο λόγο από τη Συρία και το Αφγανιστάν, μέχρι τη χώρα μας, αποτύπωσαν οι μικροί καλλιτέχνες  του Εκπαιδευτικού Κέντρου για τα Παιδιά τους Κόσμου Ιωαννίνων της «Αποστολής», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε μια πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Η έκθεση που είχε τίτλο «Τα μάτια μου… θέλουν κάτι να σου πουν» φιλοξενήθηκε στον ιστορικό χώρο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων και ολοκληρώθηκε με μία δίωρη εκδήλωση στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος».

Οι μαθητές ηλικίας 3-17 ετών παρουσίασαν ένα ταξίδι με αφετηρία το παρελθόν, σταθμό στο παρόν και προορισμό τα όνειρα. Μία διαδρομή μέσα από τα μάτια των παιδιών, η οποία ζωντάνευε και έδωσε φωνή στις εμπειρίες τους. Μέσω της τέχνης τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με τους φόβους τους, εξέφρασαν τα συναισθήματα τους και πήραν το μέλλον στα χέρια τους. Άλλωστε, ένα έργο τέχνης είναι μία «εξομολόγηση».

Η Δρ. Βάσι Λεοντάρη, Διευθύντρια Προγραμμάτων & Διεθνούς Συνεργασίας της «Αποστολής» αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του προγράμματος και την αρχή της μη διάκρισης στο δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση. Επίσης παρουσίασε τον απολογισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος «Quality play-based learning and non-formal education, enhanced psychosocial wellbeing and positive integration for refugee children aged 3–17 years in Greece» της «Αποστολής», με τον ανθρωπιστικό διακυβερνητικό οργανισμό UNICEF και τη Φινλανδική Εκκλησία επισημαίνοντας ότι 250 παιδιά και 140 γονείς είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την αγγλική και την μητρική τους γλώσσα, ενώ συμμετείχαν σε καθημερινές βιωματικές δράσεις για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής.

Την εκδήλωση εορτασμού χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας & Συνοχής Ηπείρου κ. Γιούλα Μητροκώστα, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωαννιτών κ. Παντελής Κολόκας, η Πρόεδρος του Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Μαρία Σακελλαρίου, εκπρόσωπος της Unicef και η Δρ. Βάσι Λεοντάρη, Διευθύντρια Προγραμμάτων & Διεθνούς Συνεργασίας της «Αποστολής».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του προγράμματος λέγονταςQ «…Δεν υπάρχει μόνο η αγριότητα και η ασχήμια του πολέμου, δεν είναι ότι, υπάρχει μόνο η αμαρτία και η αστοχία στις σχέσεις των ανθρώπων, αλλά υπάρχει και η Χάρις του Θεού, υπάρχει και η αγάπη, υπάρχουν και οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν καρδιά και αρχές, άνθρωποι που αγωνίζονται για να υπάρχει ειρήνη, αγάπη και συμφιλίωση ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάμεσα στους λαούς. Και εμείς ως Μητρόπολη Ιωαννίνων αλλά και η «Αποστολή» με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’ θα είναι και θα είμαστε πάντοτε στις επάλξεις για να αγκαλιάσουμε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από χρώμα, από εθνικότητα και από θρησκεία και να του δείξουμε ότι ανθρωπιά και η αγάπη βρίσκεται πάνω απ’ όλα κυρίως όταν αυτό αφορά παιδιά…».