Δείπνο στην κατοικία του προς τιμήν του Χάιντς Κούνιο παρέθεσε χθες ο γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ. Στο κάλεσμα «ανθρώπινη χειρονομία», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, ανταποκρίθηκαν φίλοι και συγγενείς του επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, μέλη της ισραηλιτικής κοινότητας της πόλης και όχι μόνο.

Ο 90χρονος πλέον Κούνιο πέρασε την πύλη του στρατοπέδου Άουσβιτς και στο χέρι του χαρασσόταν με ανεξίτηλο μπλε χρώμα ο αριθμός 109565. Τότε δεν μπορούσε ίσως να φανταστεί ότι, όχι μόνο θα επιβίωνε της θηριωδίας του Ολοκαυτώματος και θα συμπλήρωνε (προ ημερών) εννέα δεκαετίες ζωής, αλλά θα έφτανε και μια μέρα που ο Γερμανός πρόξενος στην πόλη που αγάπησε και τον αγκάλιασε όσο καμιά άλλη, θα παρέθετε δεξίωση με αφορμή τα γενέθλιά του.

Με τη συγκίνηση χαραγμένη στο πρόσωπό του και με το βλέμμα του να πλανάται στο χώρο, περιτριγυρισμένος από την αγαπημένη του οικογένεια, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του και άλλους κατόχους του Σταυρού της Αξίας Α’ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπως και ο ίδιος, ο Χάιντς Κούνιο θυμήθηκε -σε άψογα γερμανικά- τα «αξέχαστα παιδικά χρόνια» και την «τραγικά δύσκολη εφηβεία» του, την επίσης δύσκολη επιστροφή από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Ολοκαυτώματος, αλλά και την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν μαζί με τον πατέρα του για την ανοικοδόμηση της επιχείρησής τους.

«Ο Θεός με βοήθησε να σταθώ πάλι στα πόδια μου, και να φέρει στη ζωή μου την πολυαγαπημένη μου Σέλη, τη Φιλίπιεν μου, η οποία μού χάρισε τέσσερα λατρεμένα παιδιά», είπε και στράφηκε με τρυφερότητα στη σύζυγό του, ακλόνητο βράχο, όπως έλεγε λίγο αργότερα, στη μακρά συμπόρευσή τους στη ζωή. Στη δύναμη του Θεού απέδωσε και το γεγονός ότι κατάφερε να ξεπεράσει τα βαριά συναισθήματά του, όπως είπε, αλλά και να παλέψει «για τη συμφιλίωση των λαών και τη διάδοση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στη νεολαία, την ελληνική, τη γερμανική και όλου του κόσμου».

Μια νεολαία που, λίγο αργότερα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προέτρεψε να χαμογελάει και να κρατιέται μακριά από τα όποια μορφώματα του φασισμού και του ναζισμού προκειμένου «ΠΟΤΕ ΠΙΑ» να μην επαναληφθούν θηριωδίες, όπως αυτή του Ολοκαυτώματος. «Να ανοίξουν καλά τα μάτια τους και να πάνε στο πιο κοντινό μουσείο του Ολοκαυτώματος και να διαβάσουν τι μπορεί να γίνει όταν ένας άνθρωπος γίνεται παράφρων, τι μπορεί να κάνει ένας παράφρων ηγέτης μιας τόσο όμορφης χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας το σύντομο λόγο του, ο κ. Κούνιο ευχαρίστησε τον Γερμανό πρόξενο για την «όμορφη βραδιά» και έλαβε ως «αντίδωρο» των ευχαριστιών ένα μπουκάλι με γερμανικό κρασί Riesling που «ευτυχώς δεν έχει καμία σχέση με το βεβαρημένο γερμανικό παρελθόν», όπως έσπευσε να …διευκρινίσει με χαμόγελο ο κ. Στέχελ.