Την ώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συζητούσε με τον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, η Τουρκία συνέχισε την πάγια τακτική της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και μάλιστα στο Κεντρικό Αιγαίο.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Μην έχοντας άρει την Navtex 563/17 που έχει εκδώσει εδώ και μέρες, η Άγκυρα δέσμευσε, μην έχοντας τη σχετική δικαιοδοσία, περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 19 Ιουνίου μέχρι και τις 22 του μήνα.

eio[wey5

 

 

eio[wey03

Η Ελλάδα διατήρησε σε ισχύ τη σχετική αντιNavtex 125/17.

eio[wey4

Σε αεροπορικό επίπεδο ωστόσο πέραν της εισόδου ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας CN-235 δεν σημειώθηκε δραστηριότητα με μαχητικά, μέχρι και νωρίς το απόγευμα.

Δοκιμαστική πτήση «μυστήριο» των Τούρκων μια «ανάσα» από τον Έβρο

Αυτό που ωστόσο τράβηξε το ενδιαφέρον αναλυτών ήταν η δέσμευση με τη notam B1716/17 μιας περιοχής 8 μόλις χιλιόμετρα ανατολικά από την οριογραμμή του Έβρου για την πραγματοποίηση δοκιμαστικής πτήσης (test flight).

tjnerjgrgr eio[wey02
Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές με τις οποίες επικοινώνησε το newsbeast.gr δεν διέθεταν μέχρι στιγμής πληροφορίες σχετικά με το τί θα είναι αυτό που θα σηκώσουν δοκιμαστικά οι Τούρκοι τόσο κοντά στα σύνορα το διάστημα από 1η Ιουλίου μέχρι 1η Οκτωβρίου.

Αυτό πάντως που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως στην περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι τούρκοι μέσα στον εθνικό τους εναέριο χώρο κοντά στον Έβρο, βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Keşan, από όπου το 2014 είχε κάνει τις πρώτες δοκιμαστικές του πτήσεις μη επανδρωμένο οπλισμένο αεροσκάφος.