«Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά», είναι το κεντρικό σύνθημα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη. Μήνυμα που προβάλλει την ανάγκη για αίμα όχι μόνο σε περίοδο κρίσης, αλλά συστηματικά.

Της Κατερίνας Καμπόσου

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών (ΕΜΑ) και ο σύλλογος Όραμα Ελπίδας τιμούν την παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση σε όλους, εθελοντές αιμοδότες -και μη- να στηρίξουν τις αιμοδοσίες.

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμάται διεθνώς ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: λίγο από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει.

Στο μετρό του Συντάγματος, γιατροί και «συνδότες» πραγματοποιούν αιμοδοσίες και παρέχουν ενημέρωση για το πως να δωρίσει κάποιος το αίμα του, αλλά και μυελό των οστών.

«Με την εθελοντική αιμοδοσία η χώρα μας μπορεί να έχει επάρκεια σε ασφαλές αίμα», εξηγεί η κυρία Ελισάβετ Γρούζη, αιματολόγος, συντονίστρια και διευθύντρια του αιματολογικού τμήματος του νοσοκομείου Άγιος Σάββας.

«Η διαδικασία είναι απλή και ακίνδυνη, αλλά τόσο σημαντική για κάποιον άλλον, αφού δίνοντας λίγα από τα κύτταρά σου, σώζεις μια ζωή», λέει η Έφη Βλάμη, μέλος του συλλόγου Όραμα Ελπίδας.

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στο πλαίσιο του εορτασμού, έχει προγραμματιστεί συναυλία κλασικής μουσικής στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, σε συνεργασία με τον δήμο Πεντέλης, πρόκειται για ρεσιτάλ τραγουδιού με μελωδίες από τον R. Strauss μέχρι τον Kurt Weil.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

aimdsnym8 aimdsnym7 aimdsnym6 aimdsnym5 aimdsnym4 aimdsnym3 aimdsnym2 aimdsnym1 aimdsnym15 aimdsnym14 aimdsnym13 aimdsnym12 aimdsnym11 aimdsnym10