Το ριζικά ανακαινισμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο και με σημαντικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες Δημοτικό Ιατρείο της Κυψέλης, εγκαινιάστηκε σήμερα από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για ένα κέντρο ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης (οne stop shop) και εντάσσεται στο σχέδιο επέκτασης και αναδιοργάνωσης της παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Τους προηγούμενους τρεις μήνες που λειτουργούσε πειραματικά, εξυπηρέτησε 10.000 κατοίκους. Η ανακαίνιση του Δημοτικού Ιατρείου, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Χανίων, έγινε με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Λειτουργεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα (Athens Partnership).

Είναι μια «πολύ γενναιόδωρη προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και πρότυπη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών» τόνισε ο κ. Καμίνης, υπογραμμίζοντας τη βούληση της δημοτικής Αρχής για αντίστοιχη αναβάθμιση των δημοτικών ιατρείων και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας.

Στο νέο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης, που λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, πέραν από υπηρεσίες φροντίδας υγείας, παρέχονται επίσης δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, συμβουλευτική στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, νομική συμβουλευτική, όπως επίσης και πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (αιτήσεις για επιδόματα, παροχές τροφίμων και άλλων αγαθών κλπ.).

Ο Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που παρέστη στα εγκαίνια, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το κτίριο, τις εγκαταστάσεις και κυρίως το προσωπικό.

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι πολύ περήφανο που έχει συμβάλλει στη δημιουργία και την πραγματοποίηση αυτής της πιλοτικής προσπάθειας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή, Ιωάννη Τούντα, πρόκειται για «ένα πρότυπο κέντρο» και η φιλοδοξία είναι, πρόσθεσε, να γίνει «μοντέλο για όλη τη χώρα. Αυτό, είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα και γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι όλοι γι’ αυτήν την προσπάθεια», είπε.

Το επιστημονικό προσωπικό του Δημοτικού Ιατρείου Κυψέλης ανέρχεται σε 32 άτομα και αποτελείται από : γενικό γιατρό, γυναικολόγο, δερματολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, παιδίατρο, ψυχίατρο, επισκέπτη υγείας, μαία, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, κοινωνιολόγο, εργασιακό σύμβουλο, σύμβουλο νομικών υποθέσεων και σύμβουλο κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχει είναι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που δεν απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε δικαιούχους και σε ανασφάλιστους, προγράμματα προαγωγής και αγωγής της υγείας σε επίπεδο κοινότητας και σχεδιασμός/υλοποίηση μέτρων πρόληψης νοσημάτων, προληπτική οδοντιατρική και φροντίδα, μετανοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση, παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, εμβολιασμοί, φυσικοθεραπείες, διατροφολογικά προγράμματα, δωρεάν test pap.

Στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, παρέχει ενημέρωση των πολιτών για κοινωνικές παροχές (πχ επιδόματα, παροχές σε είδος, κοινωνικές υπηρεσίες) που δικαιούνται από τον Δήμο Αθηναίων, ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά κά, συμβουλευτικές υπηρεσίες εργασίας, συμβουλευτική στήριξη και ενημέρωση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, νομική υποστήριξη (συμβουλευτική σε θέματα όπως υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επίλυση συγκρούσεων και διαφορών με στόχο τις ανθρώπινες σχέσεις, ζητήματα αστικού και οικογενειακού δικαίου) κά.