Μια ανακοίνωση με σκοπό «να αποκαταστήσει την αλήθεια για την παραλία της» εξέδωσε η τοπική κοινότητα Στρατωνίου, με αφορμή την είδηση για την απόσυρση της ακτής Στρατωνίου από το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» για το 2017.

Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Στρατωνίου, Νίκος Ζαγοράκης, τίθεται μια σειρά από ερωτήματα, ενώ γίνεται λόγος και για σκοπιμότητες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«”Για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες του Στρατωνίου, έχουμε υποχρέωση και θα αποκαταστήσουμε την αλήθεια για την παραλία μας”

Με αφορμή την είδηση για την απόσυρση της ακτής Στρατωνίου από το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» για το τρέχον έτος 2017, επιθυμούμε, ως Τοπικό Συμβούλιο, να δηλώσουμε τα παρακάτω, προκειμένου να μπουν τα πράγματα στη σωστή αλλά κυρίως στην αληθινή τους διάσταση.

H Ακτή του Στρατωνίου βραβεύεται με την Γαλάζια Σημαία από το 2009, ανελλιπώς. Για το 2017 εγκρίθηκε στις 15/5 και αποσύρθηκε δέκα μέρες αργότερα, στις 29/5. Τι μεσολάβησε?

Όσοι ασχολούνται με τον θεσμό αυτόν, ο οποίος είναι παγκόσμιος και τα κριτήριά του πολύ αυστηρά και αντικειμενικά, γνωρίζουν τον κόπο, τις ατελείωτες ώρες επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να μπορεί μια ακτή να διεκδικήσει και τελικά να κατακτήσει αυτό το βραβείο.

Τα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται είναι πολλά και αφορούν όχι μόνο την καθαρότητα των νερών και την καθαριότητα των ακτών αλλά και την περιβαλλοντική τους πολιτική (ανακύκλωση, κάδοι με διαφορετική σήμανση), ενημερωτικοί πίνακες με τα στοιχεία της ακτής, όνομα διαχειριστή-υπεύθυνου και το πολύ σημαντικό επίσης κριτήριο της πρόσβασης για ΑΜΕΑ.

Για μας, στόχος διαρκής ήταν και είναι η ανάδειξη μιας περιοχής τόσο όμορφης αλλά δυστυχώς πολύ στοχοποιημένης και συκοφαντημένης. Οι γνωστοί συκοφάντες σκόπιμα προκαλούν και δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις των πολιτών με παραπλάνηση και παραπληροφόρηση, προσπαθώντας να υποβιβάσουν την τουριστική αξία του ενός τόπου που όμως όσοι τον έχουν επισκεφτεί και τον έχουν γνωρίσει ξέρουν ότι απέχει παρασάγγας από το κατηγορητήριο τους.

Δυστυχώς, η απόφαση για την απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας -για φέτος, ΜΟΝΟ, το διευκρινίζουμε- ήρθε λόγω μιας ενημέρωσης αποτελεσμάτων ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ και μιας ακόμη -τι πρωτότυπο!- καταγγελίας του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, που ειλικρινά αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο θεσμικός του ρόλος.

Ως νοήμονες άνθρωποι, θέτουμε λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα:

1ον Ποιος έκανε την έρευνα, πότε και από ποια σημεία πήρε τα δείγματα; έχουν ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής οι Αρμόδιοι τοπικοί φορείς (Δήμος Αριστοτέλη, Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου, Λιμεναρχείο) και πότε;

2ον Οι ίδιες έρευνες επεκτάθηκαν και στον ευρύτερο κόλπο της Ιερισσού ή μόνο στην θάλασσα του Στρατωνίου?

Είναι λογικό να μην έχει πρόβλημα ο βυθός της άλλης, ανοικτής θάλασσας από μια τέτοια επιβάρυνση, αν όντως αυτή υπάρχει? Δεν μας πείθει όμως αυτό το επιχείρημα.

3ον Η ίδια πρακτική, όσον αφορά τις δειγματοληψίες του ιζήματος του βυθού ακολουθείται σε ΟΛΕΣ τις βραβευμένες ακτές του προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών ανά την Ελλάδα?

Ας μην κρυβόμαστε: θεωρούμε την εν λόγω απόφαση για την απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας από την «Ακτή Στρατωνίου» προϊόν πίεσης, που δεν σχετίζεται με τα κριτήρια του προγράμματος, αλλά εξυπηρετεί σκοπιμότητες προφανέστατες, από όλους εκείνους που διαχρονικά συκοφαντούν την περιοχή μας και το χωριό μας, με απώτερους στόχους αυτούς που όλοι μας γνωρίζουμε! Η διαδρομή-παρέμβαση και ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι ένας και μοναδικός: η λειτουργία των μεταλλείων και η διακοπή της.

Διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας αλλά και τους επισκέπτες μας ότι η θάλασσά μας είναι ασφαλής και κατάλληλη για τους χρήστες της. Άλλωστε, σε διαφορετική περίπτωση, πρώτοι εμείς αλλά και το Λιμεναρχείο θα είχε απαγορεύσει τη χρήση της. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε! Ούτε και θα γίνει, ποτέ! Εμείς πρώτοι κάνουμε μπάνιο και ψαρεύουμε σε αυτήν την θάλασσα!

Για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες του χωρίου μας, ξεκινάμε τον αγώνα μας να αποδείξουμε τα αυτονόητα, με κάθε μέσον και με κάθε τρόπο. Θα δικαιωθούμε! Γιατί έχουμε όλα τα νόμιμα και επαρκώς επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία που αποδεικνύουν το δίκαιο μας.

Επιφυλασσόμαστε όμως και για κάθε νόμιμο μας δικαίωμα, απέναντι σε όποιον χρειαστεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ».