Πραγματικά έντονη ήταν η παρουσία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, χθες όπως φάνηκε και από τις υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν F-16 της, πάνω από τις νησίδες Καλόγηρους, κοντά στην Άνδρο.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Εκτός από την τετράδα που πραγματοποίησε την πρόκληση αυτή, συνολικά η Τουρκία έστειλε 10 μαχητικά F-16 σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ήταν δε τόσο έντονη η προσπάθεια των Τούρκων να δείξουν παρουσία στο Αιγαίο, όπου ο Ελληνικός Στόλος διενεργεί την άσκηση «Καταιγίδα 2017» με όλα τα διαθέσιμα πλοία του, που σημειώθηκαν και 4 αρκετά σκληρές αερομαχίες.

Το αξιοσημείωτο δε ήταν πως και τα δέκα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα…

Συνολικά, σημειώθηκαν από τους Τούρκους 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 21 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Αυτό που έδειξε όμως τον διακαή «πόθο» των Τούρκων να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την άσκηση του ελληνικού στόλου, είναι το γεγονός πως τις 13 από τις 21 παραβιάσεις του ΕΕΧ, τις έκαναν 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235.

Σήμερα μέχρι στιγμής υπάρχει σχετική ηρεμία.

Εκδηλώσεις «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» στην Αλεξανδρούπολη

Εντωμεταξύ ο ελληνικός στόλος συνεχίζει κανονικά την άσκηση σε όλο το εύρος του Αιγαίου εφαρμόζοντας και νέες πειραματικές τακτικές ενώ σήμερα είναι σε εξέλιξη από το πρωί και οι εκδηλώσεις με τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη.

Το πρωί είναι προγραμματισμένη, κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, στο Μνημείο Δόμνας Βισβίζη και στην συνέχεια, επίδειξη από τη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών, στην παραλία Φάρου.

Το απόγευμα ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού θα μιλήσει στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης ενώ αξίζει να θυμίσουμε πως από τις 12:00 έως 20:00, υπάρχει επισκεπτήριο κοινού στα Πολεμικά Πλοία.

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», η προγραμματισμένη συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης, που αναβλήθηκε λόγω του τετραήμερου δημόσιου πένθους, επαναπρογραμματίζεται για την Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017 στις 20:00 το βράδυ.