Η ίδρυση Προξενείου του Βιετνάμ στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε χθες σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στην οποία ήταν παρούσα και η πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, Tran Thi Ha Phuong. Επίτιμος πρόξενος θα είναι ο επιχειρηματίας, Βασίλειος Κωνσταντινίδης.

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους, τόσο η πρέσβης του Βιετνάμ, όσο και ο επίτιμος πρόξενος, αναφέρθηκαν στις σταθερά αναπτυσσόμενες -κατά την τελευταία δεκαετία- σχέσεις των δύο χωρών και επισήμαναν τις δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ανάπτυξη αυτών, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά στους στόχους ίδρυσης Προξενείου στην πλατεία Αριστοτέλους 3, τόνισαν πως έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των εμπορικών, επιχειρηματικών και πολιτιστικών σχέσεων της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας με το Βιετνάμ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο μεταξύ, χθες το πρωί, η πρέσβης του Βιετνάμ, Tran Thi Ha Phuong, συνοδευόμενη από τον κ. Κωνσταντινίδη, επισκέφθηκαν τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα με τον οποίο, επίσης, συζήτησαν θέματα συνεργασίας των δύο πλευρών. Επιπλέον, συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Περιφερειών – της Σαϊγκόν και της Κεντρικής Μακεδονίας – όπως και να αναλάβουν από κοινού δράσεις για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών, όπως είναι η οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και το Βιετνάμ συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1975. Η ελληνική Πρεσβεία στο Ανόι άρχισε να λειτουργεί το 2007, ενώ η Πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αθήνα ιδρύθηκε το 2010.