Έντεκα χρόνια πέρασαν από τον Μάιο του 2006 όταν ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έπεσε εκτελώντας το καθήκον του υπερασπιζόμενος την εθνική κυριαρχία. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τέλεσε σήμερα επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν του στο ακριτικό νησί της Καρπάθου. Μερικά μόνο μίλια από τον τόπο της θυσίας του.

Αποστολή στην Κάρπαθο: Μαρίνος Γκασιάμης

Φωτογραφίες / Βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Ο άδικος χαμός του άσσου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνέβη όταν την ημέρα εκείνη, η Τουρκία έστειλε μαχητικά της να φωτογραφίσουν τους S-300. Ο Ηλιάκης ήταν αποφασισμένος να μην τους αφήσει και η αναχαίτιση εξελίχθηκε σε άγρια αερομαχία. Το τουρκικό μαχητικό που καταδίωκε ο Ηλιάκης έκανε έναν απότομο ελιγμό με αποτέλεσμα τα δύο αεροσκάφη να συγκρουστούν. Ο τούρκος πιλότος έζησε. Ο Ηλιάκης προστέθηκε στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελλάδας.  IMG_5397 IMG_5383

Καμμένος: Οι ήρωες ποτέ δεν χάνονται στη λήθη

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για μία ακόμα φορά, για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον ήρωα Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην εκτέλεση του καθήκοντος υπερασπιζόμενος την πατρίδα», είπε, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Καμμένος.

«Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα», ανέφερε, τονίζοντας πως «οι ήρωες ποτέ δεν χάνονται στη λήθη».

«Όταν το καθήκον στα δύσκολα σε καλέσει το θάρρος γίνεται οδηγός»

«Έντεκα χρόνια πέρασαν από τότε αλλά για το βάθος της ιστορίας είναι χθες. Ζει μέσα στις καρδιές μας, βλέπει με τα δικά μας μάτια. Όταν το καθήκον στα δύσκολα σε καλέσει, στο μονοπάτι που λέγεται τιμή και αξιοπρέπεια, το θάρρος γίνεται οδηγός», είπε ο αδερφός του Σμηναγού Ηλιάκη.

Η Τουρκία δεν σεβάστηκε ούτε την σημερινή ημέρα και έστειλε την ώρα της τελετής ένα ζεύγος μαχητικών της να παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο στο Βόρειο Αιγαίο. Η ένταση συνεχίζει να υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή καθώς ολοκληρώνεται η άσκηση Θαλασσόλυκος με την media day όπου η Άγκυρα έχει καλέσει όλους τους πρεσβευτές να την παρακολουθήσουν. Ο Έλληνας πρέσβης τούς επεσήμανε με επιστολή του ότι η άσκηση αυτή παραβιάζει την εθνική κυριαρχία.

IMG_5409 IMG_5414 IMG_5415 IMG_5380 IMG_5382 IMG_5385 IMG_5398 IMG_5399 IMG_5402 IMG_5403 IMG_5404 IMG_5405 IMG_5406 IMG_5407