Με την τελική φάση της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» να βρίσκεται σε εξέλιξη στην δυτικά του Καστελόριζου η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιβιβάστηκε στην πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος» και ανοίχτηκε μαζί με την πλειοψηφία των διαπιστευμένων συντακτών στο Μυρτώο Πέλαγος.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Εκεί έγιναν μάρτυρες άσκησης για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών από το πλήρωμα της πυραυλακάτου. Σύμφωνα με  πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας πως «το Αιγαίο είναι αδιαπραγμάτευτο».

Ενδιαφέρουσα ωστόσο ήταν τα όσα έγιναν γνωστά από καλά πληροφορημένες πηγές σε σχέση με την κατάσταση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έγιναν γνωστά, στην τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» εντοπίστηκαν αδυναμίες στον τουρκικό στόλο. Ανάμεσα σε αυτές το γεγονός πως η Τουρκία ενώ είχε εξαγγείλει πως θα έβγαζε στο Αιγαίο πάνω από 70 πλοία τελικά βγήκαν μόνο 34, παρά και τα όσα γράφτηκαν σε τουρκικές ιστοσελίδες, κάτι που καταδεικνύει μεταξύ άλλων πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις διώξεις αξιωματικών, ο στόλος της Άγκυρας έχει μερική αδυναμία στον να πραγματοποιεί ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Στην ίδιο πλαίσιο επισημάνθηκε πως και η προκλητικότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στο παρελθόν.