Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η σημασία της βάσης στη Σούδα της Κρήτης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τους Αμερικανούς, τους οποίους προβληματίζει ιδιαίτερα η κατάσταση στις σχέσεις με την Τουρκία, δεδομένης της βοήθειας που παρέχει η Ουάσιγκτον στους Κούρδους του YPG.

Σύμφωνα και με το έντυπο φύλλο της «Καθημερινής» στις ελληνοαμερικανικές επαφές που πραγματοποιούνται διαρκώς, σε πολλαπλά επίπεδα, τους τελευταίους μήνες η διάθεση για ανανέωση της συμφωνίας, και μάλιστα για περισσότερα του ενός χρόνια, επαναλαμβάνεται διαρκώς. Ένα σκέλος της καθυστέρησης αφορά το πιθανό πολιτικό κόστος και ένα δεύτερο τα ανταλλάγματα που ζητάει η Αθήνα.

Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι επί πρακτικού επιπέδου η βάση της Σούδας ήδη χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν και, μάλιστα, επεκτείνεται διαρκώς. Ενα σκέλος της πολύ έντονης αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα αυτή την εποχή είναι οι πολύ πυκνές συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιούν μονάδες των ΗΠΑ με ελληνικές ειδικές δυνάμεις και όχι μόνο. Σε πολιτικό –αλλά και ουσιαστικό– επίπεδο απομένει η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) για πέντε –ή και περισσότερα– χρόνια, αντί της ετήσιας ισχύος που έχει αυτήν τη στιγμή.

Την ίδια στιγμή αξίζει να αναφερθεί πως για άλλη βάση εκτός Iντσιρλίκ, αναζητά και η Γερμανία. Την Παρασκευή και το Σάββατο η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας επισκέφτηκε και επιθεώρησε βάση στην Ιορδανία.