Μία ακόμη εκδήλωση του TEDxAthens που στόχο έχει να αναδείξει σημαντικές ιδέες ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η φετινή διοργάνωση του TEDxAthens, που διεξήχθη το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», βασικό θέμα είχε την «Τέχνη της Ανατροπής».

Εξέχουσες προσωπικότητες από τους χώρους της τέχνης, της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων, της επιχειρηματικότητας και του αθλητισμού μοιράστηκαν με το αθηναϊκό κοινό τις εμπειρίες και τις ιδέες τους με σημείο αναφοράς την «Τέχνη της Ανατροπής».

Ανατρεπτικό μπορεί να θεωρηθεί κάθε στοιχείο το οποίο έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα σύστημα ή μια κατάσταση, αλλάζοντάς το για πάντα. Από τη Wikipedia και το Twitter μέχρι τη μοριακή κουζίνα και τα τσουνάμι, ο κόσμος είναι γεμάτος ανατροπές οι οποίες επανακαθορίζουν σε καθημερινή βάση, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, τον τρόπο με τον οποίο ζούμε.

Παράλληλα με τις 23 ομιλίες που έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το ΤΕDxAthens οργάνωσε μία σειρά από δραστηριότητες και workshops καλύπτοντας μια σειρά θεμάτων από τη γαστρονομία μέχρι την τεχνολογία, παρουσιάζοντας πως η ανατρεπτικότητα, η φαντασία και οι πρωτοπόρες ιδέες μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε οποιοδήποτε τομέα.

Ακόμη, ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες του διαγωνισμού TEDxAthens Challenge, μιας νέας δράσης που εγκαινίασε φέτος το ΤΕDxAthens, με στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει αξιόλογες πρωτοβουλίες από το χώρο της παιδείας και της μάθησης. Στη σκηνή της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι τρεις επικρατέστερες ιδέες.

Μετά από ψηφοφορία του κοινού, νικητής αναδείχθηκε η δράση «Urban Dig Project – ανασκαφή φαντασμάτων πολιτισμού στη σύγχρονη πόλη», ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση βρέθηκαν οι δράσεις «Athens Plaython» και «ACSTAC».

Ο Δημήτρης Καλαβρός, curator του ΤΕDxAthens, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η προσπάθειά μας να οργανώσουμε μία τόσο σημαντική εκδήλωση στην πόλη μας, στέφθηκε με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά. Είμαστε μία ομάδα 38 εθελοντών που εδώ και ένα χρόνο προσπαθήσαμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκτός από την ίδια την εκδήλωση, ζήσαμε την αξία της εθελοντικής συνεργασίας και τη σημασία της οργάνωσης δράσεων που μπορούν να προσφέρουν στις σημερινές συνθήκες της χώρας».

Από την πλευρά του ο Άκης Τσουκαλίδης, επίσης curator ΤΕDxAthens, ανέφερε: «Στη σημερινή εποχή είναι πιο έντονη από ποτέ η ανάγκη να βρεθούν νέα μονοπάτια που θα μας οδηγήσουν σε δημιουργικές αλλαγές. Από την οικονομία και τις επιχειρήσεις, μέχρι την κοινωνία, και τις μικρές καθημερινές μας συνήθειες, υπάρχει η πεποίθηση πως οι δημιουργικές και ταυτόχρονα ανατρεπτικές ιδέες και πρωτοβουλίες μπορούν να δώσουν νέα πνοή και να μεταμορφώσουν τον κόσμο μας. Γι’ αυτό το λόγο, μας γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή του κοινού στην πρωτοβουλία μας».