Μια ματιά στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών του, έδωσε την δυνατότητα να ρίξει το ευρύ κοινό, ο Στρατός Ξηράς. Μπορεί το όνομά του να ακούγεται κάπως, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ασχολείται με τον βιολογικό πόλεμο, όπως τουλάχιστον μπορεί να φανταστεί κανείς με μια πρώτη ανάγνωση.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια μονάδα που αποτελεί τον «ΕΦΕΤ» του στρατού Ξηράς που ελέγχει τον αέρα και τα τρόφιμα και τα νερά που καταναλώνει ο στρατός, ενώ παράλληλα έχει επιφορτιστεί και με μια ακόμα αποστολή, αυτή της υγειονομικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης των στρατιωτικών σκύλων. Πρόκειται δηλαδή για μια μονάδα με διπλή αποστολή.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ), αποτελεί κτηνιατρική Μονάδα, με αποστολή:

  1. Τον υγειονομικό και τεχνολογικό – ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων που προορίζονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις, από τα πρώτα στάδια της επεξεργασίας, μέχρι την κατανάλωση, καθώς και του νερού.
  2. Τον έλεγχο του περιβάλλοντος σε σχέση με ραδιολογικές, χημικές και βιολογικές ρυπάνσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ασύμμετρων απειλών, σε συνεργασία με στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς κατά περίπτωση.
  3. Την υγειονομική και εκπαιδευτική υποστήριξη των στρατιωτικών σκύλων.

Η πολύ σημαντική αυτή μονάδα του Στρατού εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ» (Παλαιά Πεντέλη Αττικής), εντός του κτηρίου του 414 ΣΝΕΝ. Το τμήμα της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Σκύλων που αποτελείται από την Κτηνιατρική Κλινική και το Τμήμα Εκπαίδευσης, έχει βρει στέγη στο Στρατόπεδο «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α΄» (Χαϊδάρι Αττικής).
viaodal1 viaodal2
Για την επίτευξη της αποστολής του, το Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού διαθέτει:

  1. Εργαστήρια Ελέγχου Τροφίμων και Νερών (Μικροβιολογικό, Χημικό, Ιστολογικό, Παρασιτολογικό) και Τμήμα Περιβαλλοντολογικού Ελέγχου.
  2. Κτηνιατρική κλινική και τμήμα υποστήριξης στρατιωτικών σκύλων.
    viaodal7 viaodal8

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως τα εργαστήρια, διενεργούν εξετάσεις τροφίμων – ποτών και νερού, που προορίζονται και για τους τρεις Κλάδους των ΕΔ, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές της Υπηρεσίας και την αντίστοιχη Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, ενώ η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη διεθνή πρακτική και βιβλιογραφία (μέθοδοι ISO, FDA, κ.λπ.) και επικαιροποιείται συνεχώς. Σε ετήσια βάση, διενεργούνται  περισσότερες από 30.000 αναλύσεις.

viaodal3 viaodal4 viaodal5 viaodal6
Τέλος το ΚΒΙΕΣ, υποστηρίζει υγειονομικά, το 50% της δύναμης των στρατιωτικών σκύλων και διενεργεί σχολεία εκπαίδευσής τους. Η κτηνιατρική κλινική δέχεται 200 – 300 περιστατικά ετησίως και πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 125 χειρουργικές επεμβάσεις.

viaodal9 viaodal10