Το σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού μέσα σε μια κοινωνία πολιτών, καθώς και το διαχρονικό ρόλο της γενικής γραμματείας Νέας Γενιάς -ο δεύτερος σημαντικός «κλάδος» της γενικής γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς- υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, Παυσανίας Παπαγεωργίου, μεταφέροντας το χαιρετισμό του πρωθυπουργού και πραγματοποιώντας, στη συνέχεια, την κεντρική εισήγηση κατά την έναρξη της διημερίδας που διοργανώνει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, με θέμα «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού» σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στη χώρα μας, το νομικό πλαίσιο που αφορά στον εθελοντισμό είναι αποσπασματικό και κατακερματισμένο, καθορίζεται από απαρχαιωμένους νόμους και περιλαμβάνει περισσότερες ή ειδικότερες ρυθμίσεις σε συγκεκριμένους τομείς» παραδέχθηκε, προχωρώντας σε συγκεκριμένες προτάσεις για να τεθούν υπό εξέταση στη μελλοντική συζήτηση για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τον εθελοντισμό.

«Μέσα από συγκεκριμένο σχεδιασμό θα προκύψει και ο ορισμός της εθελοντικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης καθώς και του εθελοντή, για να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο συνομιλητής του κράτους», επισήμανε.

Την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα καθορίζει τους όρους λειτουργίας των εθελοντικών οργανισμών, τόνισαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, μιλώντας στη διημερίδα.

«Η όποια κυβέρνηση δεν πρέπει να πατρονάρει τις ΜΚΟ, αλλά πρέπει μα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας από φαινόμενα διαφθοράς και αυθαιρεσίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. «Ο εθελοντισμός είναι ένα κίνημα με περίσσευμα καρδιάς, που ενσαρκώνει την ανθρωπιά. Τα τελευταία χρόνια, το χρειαζόμαστε διπλά, λόγω και της κρίσης και λόγω του προσφυγικού», πρόσθεσε.

«Ένα στα πέντε κράτη της ΕΕ έχει ενιαίο πλαίσιο που διέπει τον εθελοντισμό», ανέφερε ο Δημήτρης Κωνσταντοπουλος, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ και απαρίθμησε τρόπους βελτίωσης και οργάνωσης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό και κενά.

Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η Σύλια Λασπίτη τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης νέων ιδεών και πρακτικών στο θεσμικό πλαίσιο, ενώ από το κόμμα των ΑΝΕΛ, ο Χ. Πέππας πρότεινε τη δημιουργία ενός θεσμού που θα ενώσει τη νομοθεσία που διέπει τους εθελοντικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Εξάλλου, ο Βασίλης Χαρόπουλος, από το Ποτάμι, τόνισε τη σημασία ύπαρξης ενιαίων κανόνων λειτουργίας ενώ ο Τάσος Δαρσινός, παλιός πρόσκοπος και εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, επισήμανε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ, αλλά και βασικό ζητούμενο, ο εθελοντισμός και οι αξίες που πρεσβεύει.

Στη συνέχεια των εργασιών της πρώτης ημέρας της διημερίδας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγιναν συζητήσεις για την προσέλκυση, τη δέσμευση και ανάπτυξη των ικανοτήτων των εθελοντών, αλλά και για το χτίσιμο σχέσεων ωφέλειας της κοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα με τις εργασίες της διημερίδας, εξελίσσεται και δράση ανάπλασης της πλατείας Προσκόπων από μέλη της προσκοπικής κίνησης, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή.

«Αγγελιοφόροι της Ειρήνης» και «πρόσκοποι του κόσμου»

Το βραβείο των «Αγγελιοφόρων της Ειρήνης» (Messengers of Peace Heroes) απονεμήθηκε, στο πλαίσιο της διημερίδας, στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ), από τον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης,
«για τα επιτεύγματά τους και για τη συνεργασία τους στην οικοδόμηση της ειρήνης στον κόσμο». Το βραβείο παρέλαβαν πρόσκοποι από τη Λέσβο, εκ μέρους του ΣΕΠ.

Επίσης, «πρόσκοποι του κόσμου» (scout of the world) ανακηρύχθηκαν εννέα Έλληνες πρόσκοποι, για την εθελοντική τους προσφορά.