Μπορεί η Άγκυρα να έριξε τους τόνους, σχετικά με το Αγαθονήσι, με το να μην το αναφέρει στην δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου, σύμφωνα με κύκλους της Αθήνας, ωστόσο οι προκλητικές τις ενέργειες συνεχίζονται μιας και η αναθεωρητική, όπως την αποκάλεσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στάση της για την περιοχή, έχει μια πάγια γραμμή. Του Μαρίνου Γκασιάμη Σήμερα η Άγκυρα εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει περιοχή γύρω από την Λέσβο προκειμένου να διεξάγει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης το διάστημα 27 Απριλίου με 3 Μαΐου. fsg Μπορεί να πρόκειται για περιοχή στα διεθνή χωρικά ύδατα του Αιγαίου, ωστόσο δεν παύει να πρόκειται για μια άσκηση-επίδειξη με σκοπό την πρόκληση της Αθήνας, μιας και γίνεται στην καρδιά του Αιγαίου και σε ένα θέμα, όπως η έρευνα και διάσωση, μέσω της οποίας η Άγκυρα προσπαθεί να ελέγξει την περιοχή.

Οι προκλήσεις στον αέρα

Προχθές η τουρκική πολεμική αεροπορία το «τερμάτισε» κατά το κοινώς λεγόμενο, προχωρώντας σε συνολικά 71 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου με επτά τουρκικά αεροσκάφη, σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, σημειώθηκαν και τέσσερις ιδιαίτερα σκληρές εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Τα τουρκικά αεροσκάφη, τέσσερα από τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό και τρία μεμονωμένα, προέβησαν επίσης σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Μόλις χθες σημειώθηκαν ακόμα δύο σκληρές εικονικές αερομαχίες όταν τρία τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Το Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ

Στο ίδιο πλαίσιο η Τουρκία εξέδωσε παράνομα νέα Navtex, δεσμεύοντας περιοχές στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και έδωσε νέα άδεια στο Barbaros για σεισμικές έρευνες. Με βάση δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, με την νέα παράνομη Navtex δεσμεύεται περιοχή, που εκτείνεται από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Κερύνειας, για ρυμούλκηση υποβρυχίων οργάνων. Σε αυτό το γεγονός η Τουρκία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στέλνοντας τον ναύαρχο Μποστάνουγλου να φωτογραφηθεί στο πλοίο Barbaros κι ενώ αυτό διενεργούσε «σεισμικές» έρευνες στα κατεχόμενα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Άσκηση με πραγματικά πυρά

Με άλλες τρεις διαφορετικές Navtex, που είχε εκδώσει στις 21 Απριλίου, η Άγκυρα ανακοίνωσε τη ρίψη εκπαιδευτικών βολών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Oι δύο από τις τρεις Navtex αφορούν περιοχή, η οποία συμπίπτει με τα οικόπεδα 6, 10 και 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συζητά την αγορά S-400

Στο ίδιο πλαίσιο και θέλοντας να «πιέσει» την Αθήνα, σύμφωνα τουλάχιστον με αναλυτές, διαφημίζει την εξελισσόμενη συμφωνία με την Ρωσία για αγορά του αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού διαδόχου των S-300, S-400. Η ενδεχόμενη απόκτηση αυτού του συστήματος μπορεί να εγείρει αντιρρήσεις στο ΝΑΤΟ όπως είχε συμβεί με την Αθήνα όταν απέκτησε τους S-300, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα την Άγκυρα, στα σχέδια της οποίας συμπεριλαμβάνεται και ο ψυχολογικός πόλεμος και η προπαγάνδα.

Ο πόλεμος προπαγάνδας

Δεν είναι τυχαία άλλωστε ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, η εμφάνιση συχνά πυκνά «ειδήσεων» στα τουρκικά ΜΜΕ όπου απεικονίζονται σκάφη του τουρκικού λιμενικού να καταδιώκουν ελληνικά γύρω από τα Ίμια και άλλες νησίδες, την κυριότητα των οποίων έχει αμφισβητήσει η Άγκυρα. Γεγονός είναι πως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο Newsbeast.gr η Άγκυρα θα συνεχίσει το γαϊτανάκι των προκλήσεων στο πλαίσιο τόσο των πάγιων διεκδικήσεων της Τουρκίας όσο και της ανάγκης του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν για κλίμα έντασης που συσπειρώνει το εσωτερικό του ακροατήριο. Η κατάσταση αυτή ακριβώς απασχόλησε και το ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε χθες με την συμμετοχή και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.