Την επείγουσα πρόβλεψη νόμιμων και ασφαλών οδών για τους πρόσφυγες, επιτρέποντάς τους την πρόσβαση στο άσυλο, ζητά το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων από τις ευρωπαϊκές αρχές, με ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή τον θάνατο 16 ανθρώπων, αργά το βράδυ της 23ης Απριλίου, κοντά στη Λέσβο.

Μετά από τόσες τραγωδίες στο Αιγαίο και παρά τις συνεχείς καταγγελίες, η διεθνής κοινότητα δεν έχει βρει λύσεις για να τερματίσει τις βασικές αιτίες που οδηγούν ανθρώπους στην προσφυγιά, αναφέρει η οργάνωση.

«Επιμένουμε στο γεγονός, ότι οι άνθρωποι θα αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τη ζωή τους και να αναζητήσουν ελευθερία και ασφάλεια σε χώρες όπως τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη» συνεχίζει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν αναγκαστικά να διαφεύγουν, μέσα από επισφαλείς διαδρομές, θέτοντας τη ζωή τους σε μεγάλους κινδύνους, εάν δεν προβλεφθούν ασφαλείς οδοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εάν τίποτα δεν αλλάξει, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνη για τις αμέτρητες απώλειες στα θαλάσσια σύνορά της» προσθέτει.

Η συνεχής παρεμπόδιση των προσφύγων να προσφύγουν με ασφάλεια στην Ευρώπη, οι εφαρμοζόμενες συμφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών και οι πολιτικές αθέμιτης επιστροφής πρέπει να σταματήσουν αμέσως, καταλήγει.