Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), χαρακτηρίζοντας το νομοθέτημα «αναχρονιστικό, πρόχειρο και ανεφάρμοστο», που «υποβαθμίζει δραματικά τη δημόσια υγεία» και «απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα».

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι επιχειρεί να δομήσει αυθαίρετα ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης χωρίς να στηρίζεται σε υγειονομικό χάρτη και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας, καθώς και τις ιδιαιτερότητες αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό», αναφέρει ο ΙΣΑ. Τονίζει επίσης, ότι «θέτει εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας, που στελεχώνει τα συστήματα υγείας των υπολοίπων χωρών» και «βάζει τις βάσεις για την παράνομη άσκηση της ιατρικής από επαγγελματίες, που δεν διαθέτουν το γνωστικό αντικείμενο θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Ο ΙΣΑ αναφέρει ακόμη, πως «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του νέου συστήματος, το οποίο μοιραία θα καταρρεύσει όταν εξαντληθούν τα κοινοτικά κονδύλια».