Η μεγάλη «καψούρα» του αγαπημένου Στάθη Ψάλτη ήταν το θέατρο, παρόλο που οι περισσότεροι από τους πολυπληθείς θαυμαστές του, τον γνώρισαν μέσω των κωμικών ρόλων στις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές επιτυχίες του. Τουλάχιστον έτσι ανέφερε ο ίδιος στην τελευταία του συνέντευξη τον Νοέμβριο του 2016, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στην Ελένη Μενεγάκη.

«Μπορεί πολλοί να λένε ότι ο Στάθης Ψάλτης έκανε βιντεοκασέτες αλλά εγώ έκανα μόνο ταινίες. Είχα φτιάξει την πορεία μου στον ελληνικό κινηματογράφο και αυτό που με ενδιέφερε από εκεί και πέρα ήταν μόνο το θέατρο», ανέφερε ο γνωστός κωμικός. Ωστόσο ο ίδιος στην καριέρα του είχε καταφέρει να βγάλει συνολικά το ταλέντο του πάνω στο σανίδι και όχι απαραίτητα σε ρόλους που έβγαζαν γέλιο. Είχε παρουσιάσει έργα, μεταξύ άλλων, του Σαίξπηρ και του Καμί, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα το πολύμορφο ταλέντο του.

Στη συνέχεια ο Στάθης Ψάλτης αναφέρθηκε και στην τελευταία του παρουσία στη μεγάλη οθόνη και την -ακυκλοφόρητη ακόμα- ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, «Νίκος Καζαντζάκης». «Εγώ υποδύομαι έναν καλόγερο στον οποίο έρχεται ο Καζαντζάκης και του δείχνει τον ανήφορο της ζωής του. Ότι πρέπει να τον ανέβει αυτόν τον ανήφορο».

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης αναφέρθηκε και στα παιδικά του χρόνια και στο πώς ξεγελούσε τον πατέρα του και είχε καταφέρει να μπαρκάρει στα 13 του χρόνια. «Παραπλάνησα τον πατέρα μου καθώς του πήγα το ναυτικό φυλλάδιο να το υπογράψει και του είπα ότι ήταν οι βαθμοί μου από το νυκτερινό σχολείο».

Τέλος ο Στάθης Ψάλτης εξήγησε και την… κυριολεκτική προϊστορία του ονόματός του καθώς ο πατέρας, ο παππούς του και ο προπάππους του ήταν ψάλτες στην Αγιά Σοφιά.