Δυναμικό παρόν δίνει το Πολεμικό Ναυτικό στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας μήνυμα ισχύος και εμπεδώνοντας τα όσα έχουν ειπωθεί από αξιωματούχους τόσο Έλληνες όσο και ξένους, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» θα είναι ναυαρχίδα του ΝΑΤΟικού στολίσκου της 3ης εστιασμένης επιχείρησης «SEA GUARDIAN» το διάστημα 14 με 30 Απριλίου.

aodldkjf4 aodldkjf3

Στο πλοίο θα βρίσκεται έχοντας την διοίκηση ο Διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών και πολυεθνικό επιτελείο.

Η φρεγάτα για την αποστολή αυτή θα διαθέτει, το οργανικό ελικόπτερό της τύπου S70B, Aegean Hawk, ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ).

aodldkjf5 aodldkjf1

Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα διεξαχθούν στην Κεντρική/Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η Επιχείρηση «SEA GUARDIAΝ» συνιστά επιχείρηση θαλάσσιας Ασφάλειας (Maritime Security Operation-MSO) και διαδέχθηκε την επιχείρηση συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «ACTIVE ENDEAVOUR». Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό με την εν λόγω συμμετοχή το ΠΝ συμβάλει στη διεθνή προσπάθεια για την επίτευξη θαλάσσιας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος της Κεντρικής/Ανατολικής Μεσογείου.

aodldkjf2

Να θυμίσουμε πως η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» (F-455) είναι φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, Γερμανικής σχεδίασης και κατασκευάστηκε στα ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Παρελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό τον Ιανουάριο του 1999 και είναι του ιδίου τύπου με τις Φρεγάτες «ΥΔΡΑ», «ΣΠΕΤΣΑΙ» και «ΨΑΡΑ». Είναι το τέταρτο πλοίο του τύπου αυτού, και το τρίτο που κατασκευάσθηκε στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Καθελκύσθηκε στις 15 Mαϊου 1996.

Ο οπλισμός του είναι 1 πυροβόλο 5 ιντσών/54, 2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, 8 πύραυλοι κατά πλοίων Harpoon, 16 πύραυλοι κατά αεροπλάνων ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile) , 2 τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32, εκτοξευτής ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογο ΗΝ εξοπλισμό.

Στο ίδιο στρατηγικό/πολιτικό πλαίσιο της συμμετοχής της φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» στη ΝΑΤΟική επιχείρηση, η πυραυλάκατος «ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ» βγήκε από το Αιγαίο και έφτασε μέχρι την Κύπρο, όπου συμμετείχε την Τετάρτη 12 Απριλίου στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 02/17», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

iasdyat2

Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα», με κύριο στόχο την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC).

iasdyat3

Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.

iasdyat1

Ο οπλισμός της πυραυλακάτου «ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ» είναι δύο πυροβόλα OTO-MELARA 76/62, Δύο δίκανα πυροβόλα EMERLEC 30mm  Τέσσερεις εκτοξευτές πυραύλων κατά πλοίων EXOCET MM-38 και Δύο τορπιλοσωλήνες TOROS5/3 με κατευθυνόμενες τορπίλες SST-4.