Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ανοίξουν οι προσκλήσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, από το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαχειρίζεται πόρους ύψους 20,8 εκατομμυρίων ευρώ, ζήτησε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, στο πλαίσιο της συνάντησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Αθήνα με τον υπουργό.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι από το ποσό αυτό, 6,4 εκατ. ευρώ κατανέμονται στη δασική οδοποιία, 6,7 εατ. στην αγροτική, 6 εκατ. στην ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας και 1,7 εκατ. για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού και των τοπικών αγορών. Ανέφερε παράλληλα ότι εφόσον υλοποιηθούν οι παραπάνω δράσεις θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και στην ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.

Εξάλλου παρουσίασε στον υπουργό τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι για τις υποδομές εγγείων βελτιώσεων και τα έργα αναδασμών εκκρεμεί ακόμη η κατανομή των πόρων ανά Περιφέρεια, για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία έχουν κατατεθεί συνολικά περίπου 64.000 αιτήσεις που δε θα μπορέσουν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό ενώ υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις δασικές υπηρεσίες στην αδειοδότηση στάβλων σε σχέση με τα βοσκοτόπια. Επίσης υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του εθνικού εργαστηρίου αναφοράς βιοτοξινών και έτσι παρατηρούνται προβλήματα στην ορθή παρακολούθηση της υγιεινής και ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων των μυδοκαλλιεργειών. Σε ό,τι αφορά άλλωστε το πρόγραμμα επιτήρησης, ελέγχου και εξάλειψης των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών εκτιμά ότι οι ελλείψεις προσωπικού μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή του προγράμματος σε Περιφερειακές Ενότητες.