Λόγω μεταφοράς πολεμικού αεροσκάφους από τη Τανάγρα, στο Τατόϊ τα οχήματα στο ρεύμα προς Αθήνα στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας θα πρέπει να κινηθούν με προσοχή από τις 11 μέχρι τις 3.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την μεταφορά του νέου αποκτήματος του Μουσείου της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύει στο αεροδρόμιο στο Τατόι.

Πρόκειται σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Newsbeast.gr για φωτοαναγνωριστικό μαχητικό RF-4Ε της πολεμικής αεροπορίας που μετά την απόσυρσή του θα κοσμεί την ολοένα και αυξανόμενη συλλογή του Μουσείου της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό τα Σαββατοκύριακα με δωρεάν είσοδο.

Η ταχύτητα των οχημάτων δεν θα ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα. Τα μέτρα θα ισχύσουν από τον ανισόπεδο κόμβο Τανάγρας μέχρι τη γέφυρα Καλιφτάκη, ενώ οι διαβάσεις θα είναι ανοιχτές για όσους θέλουν να ακολουθήσουν άλλες διαδρομές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας το RF-4E αποτελεί παραλλαγή του μαχητικού F-4E και διαφοροποιείται από αυτό ως προς τις φωτομηχανές που φέρει στο ρύγχος με δυνατότητα παρατήρησης προς τα πλάγια και προς τα πίσω. Από τις τέσσερις διαφορετικού τύπου κάμερες που μπορούν να μεταφερθούν σίγουρα τις πιο εντυπωσιακές δυνατότητες έχει η κάμερα τύπου LOROP KS-127A, η οποία έχει τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών από ύψος 35.000 ποδιών. Διατίθεται επίσης και το σύστημα αναγνώρισης υπερύθρων AAD-5, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέρα και νύχτα.

Σε αντίθεση με το παλαιότερο δόγμα φωτοαναγνώρισης της USAF της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ, που συνοψιζόταν στο σλόγκαν Alone, Unarmed, Unafraid, τα ελληνικά RF-4E φέρουν οπλισμό και συσκευές αυτοπροστασίας. Μπορούν να επιχειρούν σε ύψη από ελάχιστα μέχρι 40.000 πόδια ανάλογα με το είδος αποστολής.

Κυριότερη αποστολή του είναι η αναγνώριση πριν και μετά την προσβολή ενός στόχου. Στη δεύτερη περίπτωση η αποστολή ονομάζεται BDA (Battle Damage Assessment) και η επιτυχία της είναι καίριος παράγοντας για το σχεδιασμό επιχειρήσεων ΔΒ.

Η ολοκλήρωση της παραλαβής οκτώ καινούργιων RF-4E το 1980 αναβάθμισε κατακόρυφα τις δυνατότητες αναγνώρισης της ΠΑ. Ο μικρός αριθμός τους συμπληρώθηκε το 1993 από 27 μεταχειρισμένα RF-4E από δυτικογερμανικά αποθέματα.

Τα RF-4E Phantom εδρεύουν στην Λάρισα (110 ΠΜ 348 Μοίρα «Μάτια») και θα αποσυρθούν τον ερχόμενο Μάϊο.