Εβδομήντα έργα τέχνης, τα οποία δημιουργήθηκαν από περισσότερα από 140 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στη Βόρεια Ελλάδα, περιλαμβάνει η έκθεση «Η Χώρα του Κρυμμένου Θησαυρού», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Μαρτίου στο Μουσείο Προσφύγων που βρίσκεται στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Τα χειροποίητα έργα τέχνης, που περιλαμβάνουν από ζωγραφιές μέχρι επιτραπέζια παιχνίδια και είναι δημιουργήματα εξ ολοκλήρου των παιδιών, διηγούνται την ιστορία πέντε φίλων που ταξιδεύουν με σκοπό να ανακαλύψουν τη χώρα του κρυμμένου θησαυρού. Δημιουργήθηκαν σε μία περίοδο οχτώ μηνών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας στους «Φιλικούς Χώρους Για το Παιδί», σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν τις δυνατότητές τους. Τα βοηθάει να εκφράσουν αισθήματα που δεν μπορούν να εκφράσουν με τις λέξεις. Όταν απασχολούνται με τέτοιες δράσεις, το χαμόγελο επιστρέφει στα πρόσωπά τους και αισθάνονται και πάλι παιδιά», δήλωσε ο Αντρέας Ρινγκ, επικεφαλής της Save the Children στην Ελλάδα. «Εκθέτοντας τα έργα τους τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους και η αυτοεκτίμησή τους, τα κάνει να αισθάνονται ότι έχουν αξία ως άτομα και ως μέλη της κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το στίγμα που υπάρχει γύρω από τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες».

«Η τέχνη μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό μέσο για την ενδυνάμωση, εκπαίδευση και προστασία των παιδιών που μεγαλώνουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η προστασία των παιδιών αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- επενδύουμε σε αυτά τα παιδιά, για να τα βοηθήσουμε να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο Γιώργος Καπράνης, εκπρόσωπος του τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) στην Ελλάδα.

ch2

«Στο δήμο μας αγκαλιάζουμε τα παιδιά των προσφύγων σαν να ‘ναι δικά μας παιδιά. Είναι δικά μας παιδιά», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να υποστηρίξουμε κάθε όνειρό τους στον μεγάλο αγώνα της ζωής τους».

Παιδιά της τοπικής κοινότητας και παιδιά από τα κέντρα φιλοξενίας θα επισκεφτούν την έκθεση και θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέα έργα εμπνευσμένα από τη θεματική της. Στην έκθεση περιλαμβάνεται επίσης μία συλλογή από 30 έργα του 24χρονου Αμπντουλραχμάν, πρόσφυγα από τη Συρία, που έχει βοηθήσει τις δράσεις της Save the Children με τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και ένα βίντεο με φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία των έργων αλλά και από άλλες δραστηριότητες της οργάνωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 στις 17:30. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 5 Απριλίου 2017. Οι ώρες λειτουργίας της θα είναι από τις 10:30 μέχρι τις 13:30 και από τις 17:30 μέχρι και τις 20:30.

Τα προγράμματα της Save the Children στη Βόρεια Ελλάδα χρηματοδοτούνται από το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) και από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών.