Ιστορικά, είναι το Δημόσιο που προσπαθεί να αφαιρεί την περιουσία της Εκκλησίας και των μονών και όχι το αντίθετο, υποστηρίζει ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και προαναγγέλλει δικαστικό αγώνα για τις εκτάσεις στη Βιστωνίδα.

Μιλώντας στη Realnews ο ηγούμενος Εφραίμ διατρανώνει την απόλυτη πεποίθησή του ότι η Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις της ανήκουν όντως στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Για τη δε δικαστική του περιπέτεια αναφέρει: « Όπου υπάρχει Θεός, υπάρχουν και θλίψεις και Σταυρός. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία και το Άγιον Όρος δοκιμάζονται…».

Ο ίδιος πάντως επιμένει ότι έδωσε τον αγώνα του χωρίς προσωπικές πίκρες αλλά με πίστη. «Πριν από μερικά χρόνια δινόταν η αίσθηση ότι δε θα υπάρξει αθώωση για την υπόθεση αυτή». Σε σχέση με την εκκλησιαστική πάντως περιουσία εν γένει, ξεκαθαρίζει ότι «… η περιουσία της Εκκλησίας και των Μονών εξυπηρετεί τις ανάγκες των φτωχών, πράγμα που σήμερα φαίνεται εντονότερα».

Ο ηγούμενος καταλήγει ότι ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί, καθώς όπως υποστηρίζει «… το Ελληνικό κράτος τρεις φορές μέσα σε 100 χρόνια με επίσημες πράξεις έχει δεχθεί τα Αρχαία Δίκαια της Μονής».