Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία γνωστή και ως «Πόντος» είναι μια από τις αιχμές του δόρατος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αποστολή της όπως λέει και το όνομά της είναι το κύριο πλήγμα στις γραμμές του εχθρού μέσω αερομεταφοράς με ελικόπτερα και όχι μόνο.

Από την φύση της και μόνο η αποστολή της Ταξιαρχίας απαιτεί πολύ καλά εκπαιδευμένα στελέχη. Το μάθημα αυτοάμυνας είναι ένα από τα στοιχεία της απαιτητικής εκπαίδευσής τους.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδωσε στην δημοσιότητα σχετικό βίντεο.

Η ιστορία της μονάδας

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της μονάδας η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία συγκροτήθηκε μετά από την αναδιοργάνωση της 52ης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Η 52η Ταξιαρχία Πεζικού συγκροτήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 5 Απριλίου 1948 και έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Η 52η Ταξιαρχία Πεζικού με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και χωρίς να αλλάξει έδρα μετονομάζεται σε 5ο Σύνταγμα Πεζικού, παραμένοντας ενεργό για λίγα χρόνια μέχρι να διαλυθεί το 1954 στην ειρήνη.

Το 1967 μετονομάζεται εκ νέου σε 71ο Σύνταγμα Πεζικού, μετασταθμεύοντας στη Λητή Θεσσαλονίκης. Το 1978 ενεργοποιείται και πάλι λειτουργώντας ως επιστρατευόμενο πλέον Σύνταγμα, σε χαμηλό επίπεδο ετοιμότητας.

Την 1 Ιανουαρίου του 1994 μετονομάζεται σε 71η Ταξιαρχία Πεζικού και μετασταθμεύει στην Νέα Σάντα του Νομού Κιλκίς στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ», όπου εδρεύει μέχρι και σήμερα, όπου τελούσε υπό τις Δγες του Β΄ΣΣ σαν πλήρη δύναμη ταχείας επέμβασης, απο 1η Ιανουαρίου 1998.

Την 27 Οκτωβρίου 2001, η Ταξιαρχία μετονομάσθηκε σε 71 Α/Μ Ταξιαρχία και από 26 Σεπτεμβρίου 2005 είχε τεθεί υπό Διοικητική Διοίκηση στην Ι ΜΠ και Επιχειρησιακό έλεγχο στο Β΄ΣΣ.

Την 5 Οκτωβρίου 2009, με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ μετονομάσθηκε σε 71η ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ «ΠΟΝΤΟΣ».

Από την 28 Νοεμβρίου 2013, μετά την κατάργηση του Β’ ΣΣ, η Ταξιαρχία τέθηκε υπό Διοικητική Διοίκηση και Επιχειρησιακό Έλεγχο στην Ι ΜΠ