Σε χώρες εκτός Ελλάδος αναζητούν οι νέοι γιατροί την ειδικότητά τους. Ήδη σημειώνεται πολύ μεγάλη αύξηση του λεγόμενου brain drain. Σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομειακών γιατρών, 17.300 γιατροί έχουν μεταναστεύσει.

Εξαιτίας αυτής της διαρροής παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευόμενους γιατρούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον λίστες αναμονής σε πολλές ειδικότητες, τη στιγμή που προ κρίσης περίμεναν επί χρόνια οι πτυχιούχοι ώστε να ξεκινήσουν ειδικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου από την Ενωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά, σε ειδικότητες όπως η αναισθησιολογία, η μικροβιολογία, η βιοπαθολογία και η αιματολογία παρατηρείται… μηδενική αναμονή. Ακόμη όμως και σε πολύ δημοφιλείς ειδικότητες, όπως η παιδιατρική, η αναμονή των πέντε ετών, έγινε… δύο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν για τους ειδικευόμενους γιατρούς, καθώς λόγω των ελλείψεων καλούνται να εξυπηρετήσουν δεκάδες ασθενείς και να «τρέχουν» και σε διάφορες άλλες δουλειές εντός νοσοκομείου. Ένας δεύτερος λόγος είναι ο μισθολογικός παράγοντας.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί αμείβονται μόλις με 900 ευρώ με κίνδυνο να πέσει και άλλο ο μισθός τους, όπως λένε, καθώς η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως «εκπαιδευόμενους».

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε δημοσίως ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) – το οποίο έχει επιφορτιστεί με το νέο σχέδιο για τις ιατρικές ειδικότητες με σκοπό να ψηφιστεί νέος νόμος – εξοργίζοντας τους γιατρούς.

«Οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι», ήταν η επίμαχη φράση που εκτιμάται ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για μειώσεις στις αμοιβές των γιατρών που ειδικεύονται στα νοσοκομεία.

«Είναι γιατροί, έτοιμοι επιστήμονες, δεν είναι μαθητευόμενοι και έτσι πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε», αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, προσθέτοντας ότι «ζητούμενο είναι να γίνεται σωστή εκπαίδευση ώστε να βγαίνουν καλοί γιατροί και όχι σε τι συχνότητα θα δίνουν εξετάσεις».