Με ποιητικά εργαστήρια γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις φυλακές Δομοκού και Νιγρίτας, στο πλαίσιο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, τα οποία άρχισαν να λειτουργούν πριν λίγους μήνες. Ο τίτλος μάλιστα του βιωματικού εργαστηρίου στη Νιγρίτα: «Η ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή» δηλώνει και το βαθύτερο νόημα αυτών των εκδηλώσεων.

Ποιήτριες (Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, Σοφία Γιοβάνογλου, Καλλιόπη Πασσιά) και ειδικοί (Γιώργος Δάμπασης, ηθοποιός- σκηνοθέτης, Σοφία Ιωαννίδου, θεατρική παιδαγωγός) διάβασαν ποιήματα, δικά τους ή και κρατουμένων, και συζήτησαν γι’ αυτά. Με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφράσουν την άποψή τους για την ποίηση, αλλά και για σημαντικά υπαρξιακά ζητήματα που σχετίζονται με την έγκλειστη ζωή τους. Μάλιστα οι κρατούμενοι διάβασαν ποιήματα σε πέντε τουλάχιστον διαφορετικές γλώσσες.

Οι συγκεκριμένες, νεόκτιστες σχετικά, φυλακές δεν διέθεταν καμιά δημιουργική δράση (εκπαίδευσης, απασχόλησης, πολιτισμού, ψυχαγωγίας) και καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια για τον εμπλουτισμό τους με προγράμματα που βελτιώνουν τη διαβίωση των κρατουμένων, τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων και τελικά την επανένταξη. Μ’ αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αντεγκληματική πολιτική.

fylakes1

Αντίστοιχη εκδήλωση έγινε και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού σε συνεργασία με το Δίκτυο «Γεώργιος Ζουγανέλης» και τον Δήμο Κορυδαλλού.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ευχαριστεί τους φορείς για τη βοήθεια και, ιδιαίτερα, τους ανθρώπους της ποίησης και της τέχνης γενικά για την διάθεση να μοιραστούν στιγμές, ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα με τους κρατουμένους. Η συνδρομή των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων των φυλακών υπήρξε πολύτιμη.