Μια οικογενειακή διαμάχη με εμπλοκή του Δημοσίου, έχει ξεκινήσει για την περιουσία του Ανδρέα Βγενόπουλου από το βράδυ που άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο σπίτι του στην Εκάλη. Μπλεγμένοι σε ένα κουβάρι φαίνεται ότι είναι η δεύτερη σύζυγός του Ρίτα Σουβατζόγλου, ο γιος του Φίλιππος από τον πρώτο του γάμο, η κόρη του Μελίνα, από τη σχέση του με τη βρετανίδα Τζιλ Μπεντ και η κόρη που είχε η τελευταία του σύζυγος από τον πρώτο της γάμο. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες από το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αγαπηνού έφτασε ένα εξώδικο στη Ρίτα Σουβατζόγλου. Μέσω της εξώδικης διαμαρτυρίας ο 22χρονος Φίλιππος ζητούσε από τη Ρίτα Σουβατζόγλου να ενημερωθεί τόσο για τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα του, όσο και για τα χρέη του προς το Δημόσιο προκειμένου να αξιολογήσει μαζί με τον δικηγόρο του την κατάσταση και να πράξει αναλόγως. Όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα», ο Ανδρέας Βγενόπουλος διέθετε το 50% της ναυτιλιακής εταιρείας Bariba, το τιμόνι της οποίας προόριζε για τον γιο του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, από τότε που ο Ανδρέας Βγενόπουλος ένιωσε την ανάσα της Ελληνικής Δικαιοσύνης όλο και πιο κοντά του, περνούσε τον περισσότερο χρόνο του κλεισμένος στο σπίτι του στην Εκάλη. Εντούτοις, όπως γράφει η εφημερίδα, δεν αποχωρίστηκε ποτέ τις πολυτελείς συνήθειές του: κάπνιζε πανάκριβα πούρα, απολάμβανε τις καλοκαιρινές του διακοπές με το σκάφος του, διέθετε υπηρετικό προσωπικό και η σύζυγός του κυκλοφορούσε με υπερπολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Offshore, ακίνητα και λογαριασμοί στο εξωτερικό που λίγοι ξέρουν

Η περιουσία του, σύμφωνα με φήμες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», περιλαμβάνει offshore και σπίτια σε Αθήνα, Λονδίνο και Ελβετία, ίσως και σε κάποια άλλα μέρη της Γης. Ωστόσο τα παιδιά του δεν διαθέτουν ακριβή εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης. Κατά το δημοσίευμα, άνθρωποι του επιχειρηματικού χώρου οι οποίοι διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον Ανδρέα Βγενόπουλο ισχυρίζονται ότι ο άλλοτε κραταιός επιχειρηματίας διαθέτει πάμπολλους λογαριασμούς και χαρτοφυλάκια μετοχών σε εταιρείες του εξωτερικού τα οποία γνωρίζουν ελάχιστοι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα υπάρχει περιουσία πέραν των εμφανών συμμετοχών του μέσα από εισηγμένες και μη εταιρείες κυρίως στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον, δίχως άλλο, αφορά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα από τόπο σε τόπο, ένα πράγμα σαν τα… μετρητά. Τα δημόσια υπάρχοντα του Ανδρέα Βγενόπουλου πάνω-κάτω ήταν γνωστά. Στην αρχή το δικηγορικό γραφείο του, στη συνέχεια η επενδυτική Marfin αλλά και η τράπεζα με το ίδιο όνομα. Μετά η εποχή των μεγάλων συγχωνεύσεων με τις τράπεζες και τις βιομηχανίες, τις ακτοπλοϊκές κ.λπ. Το 2006 ήταν η χρονιά που εισήλθε στον χώρο της υγείας αποκτώντας το 49% του θεραπευτηρίου «Υγεία» και εξαγοράζοντας το «Μητέρα» και το «Λητώ», ενώ αποκτά παρουσία και στην Κύπρο μέσω της Λαϊκής Τράπεζας. Την επόμενη χρονιά προχώρησε στην τριπλή συγχώνευση των τραπεζών Marfin, Εγνατία, Λαϊκή. Την ίδια εποχή επιτυγχάνεται ο έλεγχος της ενοποιημένης τότε Vivartia των Δασκαλόπουλου και Θεοδωρόπουλου, που είχε κάτω από την ομπρέλα της επιχειρήσεις όπως η Δέλτα, η Chipita, η Goody’s, η Everest, η Μπαρμπα-Στάθης. Ακολούθησε την ίδια χρονιά η απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών του «Χίλτον», Κύπρου και της Attica Group (Blue Star Ferries, Superfast Ferries). Το 2008 και ενώ είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια της ύφεσης, ο όμιλος που είχε δημιουργήσει, η ΜΙG, πραγματοποιεί τεράστια για τις συνθήκες της εποχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ με την είσοδο των αραβικών κεφαλαίων της Dubai Finance. Το 2009 με μια κίνηση-έκπληξη αποκτά την Ολυμπιακή Αεροπορία και λίγα χρόνια αργότερα αναγκάζεται να πουλήσει. Ακολούθησε η απόκτηση του 16% των μετοχών του ΟΤΕ που θα πουλήσει στην Deutche Telekom. Σήμερα πάντως οι εμβληματικές συμμετοχές δεν υπάρχουν και έχουν περάσει σε άλλα χέρια.

Δεσμευμένοι λογαριασμοί και θυρίδες

Η εφημερίδα αναφέρει πως αν οι κληρονόμοι αν τελικά αποδεχθούν την κληρονομιά, θα κληθούν να πληρώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο πρόστιμο ύψους 185 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει καταλογιστεί στον εκλιπόντα για φοροδιαφυγή από αδήλωτες καταθέσεις που είχαν εντοπιστεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, λοιπόν, η Οικονομική Εισαγγελία αναζητά τους κληρονόμους του για να τους επιδώσει τα φύλλα ελέγχου με το τελικό συνολικό ποσό των φόρων που του καταλογίστηκαν, το οποίο με τις προσαυξήσεις ξεπερνά τα 185 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτά, οι ελεγκτικές αρχές δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις που είχε δώσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος για τα εκατομμύρια ευρώ που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του. Το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις θυρίδες του μέχρι του ποσού των 200 εκατ. ευρώ. Τότε ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα προέρχονταν από την πώληση μετοχών του σε αραβικό fund, χωρίς όμως πάλι να μπορέσει να δικαιολογήσει το σχεδόν μεγαλύτερο μέρος του ποσού, σύμφωνα με την εφημερίδα.