Την έναρξη του προγράμματος «Υποστήριξη Μικρών Νήσων» σηματοδότησε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), στην οποία συμμετείχαν τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και η ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων).

Το πρόγραμμα αφορά τους νησιωτικούς δήμους που έχουν έως 3.000 κατοίκους, οι οποίοι με την τεχνική βοήθεια των παραπάνω φορέων θα μπορούν να συμμετάσχουν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για έργα υποδομής και αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος του ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Καλογερόπουλος ο οποίος άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή εκδήλωση, καθώς, όπως τόνισε, «μετά από συζητήσεις, το πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρών νησιών θα υλοποιηθεί» και επεσήμανε ότι πλέον τα προβλήματα της τεχνικής βοήθειας ξεπερνώνται, καθώς η ΕΕΤΑΑ και οι ΜΟΔ θα έχουν τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, προκειμένου τα μικρά νησιά να μπορούν να τύχουν της επιθυμητής ανάπτυξης. Αναφερόμενος στη στήριξη των τεσσάρων υπουργείων, ο κ. Καλογερόπουλος είπε πως όλες οι δομές του κράτους μπορούν να βοηθήσουν μαζί σαν μία συνισταμένη, ώστε τα νησιά να έχουν την ανάπτυξη που τους πρέπει και σημείωσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς τον κρατικό μηχανισμό δεν μπορεί να λειτουργήσει.

«Πολύτιμη» χαρακτήρισε τη σημερινή εκδήλωση ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, αφού εξήρε τον ρόλο της ΕΕΤΑΑ κάνοντας λόγο για ένα «διαχρονικό εργαλείο» στον χώρο της αυτοδιοίκησης, υποστήριξε ότι για να πετύχει το πρόγραμμα χρειάζονται συνέργειες. «Εχθρός μας είναι τα λόγια και οι εξαγγελίες. Πρέπει να ξεπεράσουμε υπαρκτά προβλήματα για τους νησιωτικούς δήμους, έτσι ώστε να διαδραματίσουν τον ρόλο που πρέπει», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διευκρίνισε πως υπάρχει ανάγκη οι δήμοι να κατηγοριοποιηθούν, ώστε να δημιουργηθούν τα αντίστοιχα εργαλεία ενίσχυσης της δουλειάς τους και αυτό είναι μία συζήτηση που ήδη γίνεται, και με αφορμή την τελική συζήτηση για τον νέο Καλλικράτη. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιδότηση με 20 εκατ. ευρώ στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνει ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

Για τη νησιωτικότητα, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως αποτελεί ένα κομμάτι της ταυτότητας της Ελλάδας και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. «Θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλες εκείνες τις πολιτικές για να την αναδείξουμε, να γίνουν πόλοι ανάπτυξης τα νησιά, να επανακατοικηθούν, να τα σεβαστούμε ώστε να υπάρχουν και τις επόμενες δεκαετίες. Να μην βλέπουμε μόνο το πρόσκαιρο όφελος, αλλά να αισθανόμαστε αυτήν την πολύ μεγάλη αλήθεια, ότι αυτά τα βρήκαμε από τους προηγούμενους και πρέπει να τα αφήσουμε για τους επόμενους, διαφυλάσσοντας αυτήν τη διαχρονική ταυτότητα», είπε χαρακτηριστικά.