Αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικά πρόσωπα της προσφυγιάς στην Ειδομένη, αφού οι βομβαρδισμοί στη Συρία την είχαν αφήσει με ανεξίτηλα σημάδια στο μάγουλό της και χωρίς όραση από το δεξί της μάτι. Μετά από έναν και πλέον χρόνο στην Ελλάδα, η 17χρονη Χάγια με τη μητέρα και τον αδερφό της, αποχαιρέτησε σήμερα τη χώρα που την αισθάνθηκε, όπως λέει, «πατρίδα της» και έφυγε από το «Ελ. Βενιζέλος», στο πλαίσιο του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης, για να συναντήσει την υπόλοιπη οικογένεια στην Γερμανία.

«Θέλω να δω την οικογένειά μου αλλά την ίδια στιγμή, εδώ αισθάνομαι σαν να είμαι ήδη σπίτι μου, σαν να είμαι στη Συρία», είναι τα λόγια της Χάγια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο για να βρεθεί, μετά από 2,5 χρόνια, με τον πατέρα της και τα άλλα δύο αδέρφια της.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Χάγια δείχνει να έχει ξεχάσει τις άσχημες μέρες που πέρασε στην Ειδομένη, ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες σε μια μικρή σκηνή. «Ηταν σίγουρα δύσκολα αλλά, παράλληλα, ήταν διασκεδαστικά και… όμορφα», λέει χαρακτηριστικά και τίποτα δεν θυμίζει το ταλαιπωρημένο κορίτσι, το οποίο έτρεχε να αδειάσει τα νερά που είχαν κατακλύσει τη σκηνή τους από τη νεροποντή και να στεγνώσει τα βρεγμένα ρούχα της. Ελεγε τότε, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ήθελε να πάει κάπου, όπου δεν θα τους βομβαρδίζουν, όταν πηγαίνουν σχολείο και θα μπορούσε ίσως να «φτιάξει» το πρόσωπό της και να μπορέσει να ξαναδεί.

Χάγια-Ακρόπολη

«Θα προσπαθήσω να μάθω γρήγορα τη γλώσσα και να συνεχίσω τις σπουδές μου», φιλοδοξεί η 17χρονη, η οποία μετά την Ειδομένη, έμεινε με την οικογένειά της στο Κέντρο φιλοξενίας Διαβατών και στη συνέχεια, μέσω της PRAKSIS και της Ύπατης Αρμοστείας, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, όπου έμειναν τους τελευταίους μήνες, σε διαμέρισμα. Δίπλα τους ήταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η κοινωνική επιστήμονας της PRAKSIS Κατερίνα Μανιώτη, η οποία ανέπτυξε στενή σχέση με την οικογένεια.

«Η Χάγια, τις πρώτες μέρες που έμαθε ότι εγκρίθηκε το αίτημα για την οικογενειακή επανένωση, ήταν αμφίθυμη. Ηθελε μεν να φύγει αλλά στεναχωριόταν που θα άφηνε την Αθήνα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μανιώτη. Εκφράζει δε την πεποίθηση, ότι η 17χρονη «θα τα καταφέρει πολύ σύντομα με το σχολείο στη Γερμανία γιατί είναι πανέξυπνη και γρήγορα, όλη η οικογένεια, θα προσαρμοστεί ενώ ήδη τα αδέρφια της, 20 και 22 χρόνων, έχουν μάθει γερμανικά και δουλεύουν ως μεταφραστές». Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Μανιώτη, η μητέρα της Χάγια ονειρεύεται να ανοίξει στη Γερμανία ένα εστιατόριο, όπου θα μαγειρεύει αραβικά φαγητά.

Πλέον η οικογένεια, σε λίγες ώρες, θα έχει επανενωθεί στη Γερμανία. Όσο για τη Χάγια, απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα θυμάται πλέον από την Ελλάδα, ήταν αφοπλιστική: «Τα πάντα, δεν θα ξεχάσω τίποτα, αγάπησα την χώρα και κυρίως τους ανθρώπους που ήταν τόσο καλοί μαζί μου και αισθάνομαι ότι ήμουν στην πατρίδα μου».

Φωτογραφίες: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων