Έκπληξη εντοπίζεται στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ), καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες ο αριθμός εισακτέων εκτοξεύεται.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, ο Κώστας Γαβρόγλου, με ελάχιστες αλλαγές, επαναφέρει φέτος τον αριθμό εισακτέων στις ΑΕΑ στα επίπεδα που ήταν πριν από την κατακόρυφη μείωσή τους που έγινε επί υπουργίας Νίκου Φίλη.

Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών οι θέσεις εισακτέων αυξάνονται κατά 20 στην Αθήνα, 40 στα Ιωάννινα, 50 στην Κρήτη και 10 στη Θεσσαλονίκη.

Αντίστοιχα, στο πρόγραμμα διαχείρισης εκκλησιαστικών κειμηλίων αυξάνονται οι θέσεις κατά 30 στην Αθήνα και 15 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής κατά 50 στα Ιωάννινα και 70 στην Κρήτη.

Η Ψαλτική στα Ιωάννινα πέρσι προσέφερε μόλις 10 θέσεις, ενώ φέτος προσφέρει 60. Το όριο στον αριθμό εισακτέων στις ΑΕΑ ήταν πέρσι μόλις 40 φοιτητές, ενώ φέτος είναι 90.

Αλλαγές παρατηρούνται και με τις θέσεις εισακτέων στη Θεολογία του ΕΚΠΑ, όπου η αύξηση 55 θέσεων (σ.σ.: από 170 σε 225) ήταν αξιοσημείωτη, όταν χάνονται την ίδια ώρα 1.000 θέσεις σε Πανεπιστήμια. Αύξηση 40 θέσεων καταγράφεται και στην Κοινωνική Θεολογία του ΕΚΠΑ, ενώ η Θεολογία του ΑΠΘ χάνει 30 θέσεις.