Δόθηκε στη δημοσιότητα σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», το οποίο προσδιορίζει το εύρος και περιεχόμενο των κατηγοριών χρήσεων γης, που εφαρμόζονται σε περιοχές που καλύπτονται από πολεοδομικά σχέδια.

Σε αυτό προβλέπονται 15 γενικές κατηγορίες χρήσεων γης, οι οποίες καλύπτουν τον αστικό και αγροτικό χώρο, σε αντιστοιχία με το πεδίο εφαρμογής των πολεοδομικών σχεδίων. Οι νέες γενικές κατηγορίες χρήσεων που εισάγονται αφορούν τόσο στην προώθηση υποδοχέων για την εγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων αιχμής (Τεχνολογικό Πάρκο) και στη συγκέντρωση αστικών υποδομών και άλλων ιδιαίτερων χρήσεων, όσο και στην προστασία της γεωργικής γης (Αγροτική χρήση) και του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος (Περιοχές Προστασίας).

Προβλέπονται ακόμη οι εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων (μέχρι 300 άτομα) σε περιοχές γενικής κατοικίας ως αναγκαίες δομές για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η νέα κατηγορία της αποκλειστικής κατοικίας αφορά μόνο τις υφιστάμενες περιοχές που έχουν ως αποκλειστική χρήση την κατοικία, βάσει των ειδικών διαταγμάτων που τις διέπει.

Μεταξύ των νέων ειδικών χρήσεων που εισάγει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος περιλαμβάνονται:

  • τα πράσινα σημεία και οι γωνιές ανακύκλωσης που αποτελούν βασικά εργαλεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων,
  • η αστική γεωργία – λαχανόκηποι που επιτρέπουν την καλλιέργεια στις πόλεις γεωργικών προϊόντων για ατομική κατανάλωση,
  • οι εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών/ προσφύγων ως αναγκαίες δομές για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης,
  • οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως βασική παραγωγική δραστηριότητα στην ύπαιθρο.

Σε αντίθεση με τον ν. 4269/2014, οι οικισμοί καταργούνται ως γενική κατηγορία χρήσης ωστόσο, στο άρθρο 17 προβλέπεται ένα εύρος ειδικών χρήσεων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε οριοθετημένους οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος « Κατηγορίες και Περιεχόμενο των Χρήσεων Γης », οι 15 Γενικές Κατηγορίες Χρήσεων είναι:

1. Αποκλειστική κατοικία

2. Αμιγής κατοικία

3. Γενική κατοικία

4. Πολεοδομικά κέντρα – κεντρικές λειτουργίες πόλης – τοπικό κέντρο συνοικίας-γειτονιάς

5. Τουρισμός – αναψυχή – παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία

6. Κοινωφελείς λειτουργίες

7. Ελεύθεροι χώροι – Αστικό Πράσινο

8. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης

9. Χονδρεμπόριο – Εμπορευματικό Κέντρο

10. Τεχνολογικό Πάρκο

11. Παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης

12. Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας

13. Ιδιαίτερες χρήσεις

14. Αγροτική χρήση

15. Περιοχές Προστασίας