Φόβους για ένα νέο κύκλο έντασης με την Τουρκία εκφράζουν Έλληνες αξιωματούχοι μετά την άφιξη ακόμα δύο Τούρκων στρατιωτικών στον Έβρο, πριν ακόμα καταλαγιάσει η διπλωματική αντιπαράθεση για τους οκτώ αξιωματικούς που είχαν φτάσει προ μηνών με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Δύο Τούρκοι στρατιωτικοί πέρασαν τα σύνορα του Έβρου στις 15 Φεβρουαρίου 2017, παραδόθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ορεστιάδας και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς που καταζητούνται στην Τουρκία για συμμετοχή στην επίλεκτη ομάδα ειδικών δυνάμεων που αποπειράθηκε το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 να δολοφονήσει τον Ερντογάν. Η ομάδα αυτή είναι γνωστή ως «Διμοιρία Θανάτου», ακριβώς διότι είναι εκπαιδευμένη στο να καταφτάνει μυστικά στο σημείο του στόχου της και να προχωρά σε δολοφονίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού μετείχαν στην ομάδα των 47 κομάντος που τη νύχτα της 15ης Ιουλίου είχαν ως αποστολή να δολοφονήσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα όπου διανυκτέρευε. Όπως είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στις 18 Ιουλίου, οι πραξικοπηματίες κομάντος πραγματοποίησαν έφοδο στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο οποίο βρισκόταν. «Αν έμενα εκεί άλλα 10 ή 15 λεπτά, θα είχα σκοτωθεί ή συλληφθεί».

Σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι 44 από τους συνολικά 47 μετέχοντες στην ομάδα «θανάτου» συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα στην περιοχή Μούγλα της δυτικής Τουρκίας. Οι υπόλοιποι τρεις, ανάμεσα σ’ αυτούς οι δύο κρατούμενοι της Αλεξανδρούπολης, δικάζονται ερήμην. Οι δύο άνδρες φέρονται να δήλωσαν στους Έλληνες αξιωματούχους τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, όχι όμως και την ιδιότητά τους.

Στην Τουρκία έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες και των πέντε καταζητούμενων -στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό τους- οι οποίοι δικάζονται ερήμην. Μετά την παράδοσή των δύο Τούρκων οι ελληνικές Αρχές διασταύρωσαν τα στοιχεία τους και διαπίστωσαν ότι τα ονόματά τους ανήκουν στις λίστες με τους καταζητούμενους για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Το θέμα, πάντως, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την ηγεσία της αστυνομίας ενώ βασικό μέλημα πλέον των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να στήσουν ένα πλέγμα ασφαλείας γύρω από τους δύο Τούρκους που ζητούν πολιτικό άσυλο.