Συνθήκες καταλύματος επικρατούν σε χιλιάδες σχολεία της χώρας μας, με τα «προσωρινά» κοντέινερ και τις προκάτ αίθουσες να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της προσωρινής έλλειψης χώρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», σχολείο με… βιτρίνα είναι το 2ο δημοτικό Σχολείο Πικερμίου, το οποίο συστεγάζεται με το 2ο Νηπιαγωγείο, σε ένα ενοικιαζόμενο κτίριο παλιάς βιοτεχνίας στη Μαραθώνος.

«Από την αρχή που λειτούργησαν αυτά τα σχολεία, από το 2004, είχαν μπει τα λυόμενα» δηλώνει ο Γιώργος Χριστόπουλος, δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

«Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, καθώς δεν είναι μόνο τα λυόμενα, αλλά και οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων» τονίζει η αντιδήμαρχος και εκπαιδευτικός Ηλέκτρα Παπαδημητρίου.

Σε λυόμενα κάνουν μαθήματα οι μαθητές στο 3ο δημοτικό Ραφήνας και πιο συγκεκριμένα σε μια προκατασκευασμένη αίθουσα που «κοσμεί» το προαύλιο χώρο του σχολείου.

Την ώρα που οι γονείς και τα παιδιά δείχνουν ανοχή, το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα. «Έχουμε κάνει συναντήσεις με τις υπουργούς, αλλά, ενώ στην αρχή ήταν αισιόδοξες, τελικά δεν απέδωσαν. Από αυτά που μας υποσχέθηκαν, πραγματοποίησαν ελάχιστα» δηλώνει ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Ούτε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λιοσίων ξέφυγε από την «κατάρα» των κοντέινερ, καθώς έχει τρεις λυόμενες αίθουσες. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας αναφέρει «Οι αίθουσες είναι εξαιρετικά στενές. Τα παιδιά είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο και δεν μπορούμε να κάνουμε, όχι τις δράσεις του νέου σχολείου που μας λένε, αλλά απολύτως τίποτα»,