Για αλχημεία που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων μέσω του επαναϋπολογισμού τους και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς κάνει λόγο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και σημειώνει ότι η τελική μεσοσταθμική μείωση για τους σημερινούς συνταξιούχους θα είναι στο 20%.

Σύμφωνα με τους συνταξιούχους ο επαναυπολογισμός, όπως προβλέπει η εγκύκλιος, δεν θα γίνεται επί του αρχικού ποσού των συντάξεων (όπως δηλαδή προβλέπουν οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις) αλλά με το μειωμένο ποσό των περικοπών των μνημονιακών νόμων.

«Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η προσωπική διαφορά οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης συνολικά θα αγγίζει το 65% (συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων , εισφορών και ασθένεια)» εξηγούν.

Συνταξιούχος με αρχική απόφαση συνταξιοδότησης 1839,46 ευρώ – μικτά – κύρια σύνταξη, θα έχει προσωπική διαφορά 149, 54 ευρώ. Μετά την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων ο ίδιος συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 1340,47 ευρώ Αν καταργηθεί η προσωπική διαφορά θα έχει σύνταξη 1190,93 ευρώ (μείωση περίπου 15%).

Το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ σε σχετική επιστολή, προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος, έπρεπε να μην εκδώσει την εγκύκλιο δεδομένου ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης του ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ στην ολομέλεια του ΣΤΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου στις 7 Απριλίου 2017.