Ο σχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμβάσεων με όλους τους παρόχους βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες κατηγορίες παρόχων έχουν ολοκληρωθεί, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με άλλους και ανοιχτή είναι ακόμη η διαδικασία με τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής, όπου αναμένεται η απόφαση της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας.

Όσον αφορά τους παρόχους υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού (ορθοπαιδικά, αναπνευστικά, σκευάσματα ειδικής διατροφής), η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχουν κατατεθεί 611 ηλεκτρονικές αιτήσεις, έχουν παραλειφθεί οι φάκελοι 250 παρόχων και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης για 200 συμβάσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη σύμβασης, είναι το υγειονομικό υλικό που εμπορεύεται ο πάροχος να διατίθενται σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, η ασφάλειά τους και η ορθή χορήγηση, ο προμηθευτής υποχρεούται να διαθέτει προϊόντα τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από το νέο μητρώο ΕΚΑΠΤΥ (Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία). Τα προϊόντα πρέπει να έχουν ετικέτες που φέρουν barcodes, οι οποίες παρέχονται σε ηλεκτρονικό αρχείο από τον ΕΟΠΥΥ στον αποκλειστικό εισαγωγέα/ κατασκευαστή και ο οποίος υποχρεούται να τις επικολλά σε κάθε συσκευασία των προϊόντων που διακινεί προς τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ.

«Ο εξορθολογισμός των δαπανών και η ανακατανομή πόρων προς όφελος των ασφαλισμένων» είναι ο στόχος του Οργανισμού, όπως αναφέρουν στελέχη του, ενώ για τον ασφαλισμένο η διαδικασία «απλοποιείται και η γραφειοκρατία μειώνεται». Καταργείται η προπληρωμή των ασφαλισμένων – και με τον ίδιο τρόπο που σήμερα παίρνουν τα φάρμακά τους από το φαρμακείο, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους, θα προμηθεύονται και το υγειονομικό υλικό που έχουν ανάγκη για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

Ο γιατρός θα συνταγογραφεί το προϊόν, και συμβεβλημένα με τον οργανισμό καταστήματα με ορθοπεδικά και άλλα προϊόντα, θα εκτελούν τη συνταγή, όπως γίνεται με τα φάρμακα. Ο ασφαλισμένος δεν θα χρειάζεται να υποβάλλει παραστατικά δαπανών ο ίδιος στον ΕΟΠΥΥ, αλλά θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του όπου απαιτείται και θα λαμβάνει το προϊόν. Οι συμβεβλημένοι πάροχοι θα αποζημιώνονται, υποβάλλοντας στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ τα παραστατικά.