Το 95% των ανελκυστήρων δεν έχουν πιστοποίηση όπως κατήγγειλε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων κ. Γ. Βλασόπουλος.

Επίσης τόνισε ότι οι ανελκυστήρες στα δημόσια κτίρια π.χ. νοσοκομεία, δεν έχουν πιστοποιηθεί αν και η σχετική προθεσμία έχει λήξει στις 30 Ιουνίου του 2009 πέρα από το γεγονός ότι αρκετά από τα δημόσια κτίρια λειτουργούν παράνομα καθώς αρκετά από αυτά δεν διαθέτουν ούτε καν οικοδομική άδεια.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ανέφερε ότι τα ασανσέρ σε δημόσιους χώρους και οικίες ξεπερνούν τις 700.000 αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει σχετικό μητρώο και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου είναι καταγεγραμμένα μόνο 250.000 ασανσέρ ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ο αριθμός ίσως να φτάνει τις 450.000 ανελκυστήρες.

Η ομοσπονδία ζητάει να γίνει καταγραφή και για το λόγο αυτό εκτιμά ότι όπως γίνεται με το τέλος ακινήτων η ΔΕΗ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δηλωθούν τα ασανσέρ που υπάρχουν.

Ο κ. Βλασόπουλος γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει το καθεστώς συντήρησης και πιστοποίησης ανελκυστήρων ενώ υπάρχει πρόθεση και για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα η νομοθεσία προβλέπει για τις κατοικίες έλεγχο συντήρησης ανά 45 μέρες για τις κατοικίες και δύο φορές το μήνα για τα δημόσια κτίρια και αυτό το διάστημα με τη νέα νομοθεσία που ετοιμάζεται, σταματάει να είναι τόσο ασφυκτικό και κατά την άποψη του κλάδου αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν ορισμένες μεγάλες ή πολυεθνικές εταιρείες του χώρου καθώς ο χρόνος ελέγχου δεν θα είναι τόσο απαιτητικός και η αγορά θα χρειάζεται λιγότερες επιχειρήσεις.

Η δε πιστοποίηση όπως αναφέρθηκε γίνεται από ιδιωτικούς φορείς ανά κάθε χρόνο στο Δημόσιο, κάθε πέντε με έξι χρόνια στις πολυκατοικίες και κάθε τρία χρόνια στα επαγγελματικά κτίρια.

Σήμερα ο κλάδος απασχολεί 2.500 φυσικά πρόσωπα και τα συνεργαζόμενα κινητά συνεργεία απασχολούν 5000 εργαζόμενους με τους οποίους μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, υπεγράφη φέτος διετής κλαδική σύμβαση με αυξήσεις 1,5% παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρού και μεσαίους μεγέθους επιχειρήσεις του χώρου λόγω της ύφεσης και της κακής πορείας της οικοδομής.

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΣΑ κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης πως με το σχέδιο υπουργικής απόφασης που ετοιμάζει για την ασφάλεια και τη συντήρηση των ανελκυστήρων μειώνει τον αριθμό των περιοδικών ελέγχων στον ένα ανά τέσσερις μήνες για ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες άνω των πέντε στάσεων και στον έναν ανά 8 μήνες για πολυκατοικίες κάτω των πέντε στάσεων, έναντι ενός ελέγχου ανά 45 μέρες που ισχύει σήμερα.

Στα δημόσια κτίρια τώρα ισχύουν δύο έλεγχοι ανά μήνα και η πρόταση του υπουργείου τους περιορίζει σε έναν ανά μήνα. Επίσης ο κλάδος διαμαρτύρεται διότι αναγάγετε το Τεχνικό Επιμελητήριο σε ρυθμιστή των διαδικασιών χωρίς να έχει, όπως υποστηρίζει η ΠΟΒΕΣΑ , τις κατάλληλες γνώσεις και επιπλέον ο κλάδος καταγγέλλει ότι στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίσευσης συμμετέχουν οι ιδιωτικοί φορείς χωρίς όμως να επιτρέπεται και η συμμετοχή εκπροσώπου της ομοσπονδίας και κατά συνέπεια είναι σα να αποφασίζουν άλλοι για ένα θέμα του οποίου την τεχνογνωσία αυτοί που την κατέχουν δεν ερωτούνται.

Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας χαρακτήρισαν τα ασανσέρ που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας ως «κινητές παγίδες θανάτου».