Τέσσερις μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις και οι αλλαγές συνεχίζονται.  Το βράδυ της Τρίτης ετοιμάστηκε ρύθμιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συμπληρώνει το σύνολο των αλλαγών στις φετινές Πανελλήνιες και γενικότερα την Γ’ Λυκείου.

H σειρά ρυθμίσεων ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

Αν και ο Μάιος εθεωρείτο τα τελευταία χρόνια ο «μήνας των Πανελλαδικών», το υπουργείο Παιδείας, βάσει του νόμου για το Νέο Λύκειο που ψηφίστηκε το 2013, μεταθέτει για πρώτη χρονιά τη διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου πριν τις Πανελλαδικές.

Ο προγραμματισμός των υποψηφίων στις Πανελλήνιες ανατρέπεται φέτος, καθώς οι εξετάσεις θα διενεργηθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν γύρω στις 10 μέρες «διάλειμμα» μεταξύ των ενδοσχολικών και των Πανελλαδικών ώστε να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις.

Κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων από φέτος ορίζει το υπουργείο Παιδείας.

Για πρώτη φορά δίδεται η δυνατότητα στους μαθητές της Γ Λυκείου (αλλά και της Γ γυμνασίου) να πάρουν το απολυτήριό τους σε τρεις εξεταστικές περιόδους, με δύο επαναληπτικές εξετάσεις δηλαδή, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Θεσμοθετείται οριστικά το 10% που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής εκ νέου στις πανελλαδικές, κρατώντας τον βαθμό που πέτυχαν στις πρώτες. Η συμμετοχή τους μάλιστα μπορεί πλέον να γίνεται για δύο και όχι μόνο για ένα χρόνο.

Σε ότι αφορά στα ΕΠΑΛ για πρώτη χρονιά φέτος δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής με ποσοστό 1% στα πανεπιστήμια. Μέχρι τώρα οι υποψήφιοι είχαν πρόσβαση μόνο σε σχολές των ΤΕΙ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η σχετική υπουργική απόφαση για τις σχολές στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν.