Την ώρα που πλήθος κόσμου και μαθητών συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος για να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα που έφτασαν εκεί από τον καταυλισμό του Σχιστού, πολλοί γονείς μαθητών εμφανίζονται έτοιμοι να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο και να τα πάνε αλλού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι γονείς 76 από τους συνολικά 120 μαθητές έχουν αιτηθεί τα παιδιά τους να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο!

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο σχολείο είχε εισβάλει τον προηγούμενο μήνα ομάδα Χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Λαγό, αντιδρώντας στη είσοδο προσφυγόπουλων στο σχολείο.

IMG_9264

Ο αναπληρωτής συντονιστής της Επιτροπής για τα Παιδιά των Προσφύγων, Μπελαβίλας Νίκος, αν και είχε εμφανιστεί ικανοποιημένος από την ένταξη των προσφύγων στα σχολεία της χώρας, παραδέχτηκε ότι «στο Ικόνιο, είχαμε μια ιδιομορφία».

«Οι γονείς δεν πείστηκαν και έκαναν το λάθος να μην κάνουν στην επίσημη συνάντηση το Σαββατοκύριακο που ενημερώσαμε για τους εμβολιασμούς και τις χωροθετήσεις». Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ενέργειες που θα γίνουν για να πειστούν οι γονείς, αν και εν τέλει -όπως είπε- «ο κάθε γονιός έχει δικαίωμα να χειριστεί το ζήτημα όπως επιθυμεί».

«Μπορούν να κάνουν αιτήσεις, οι οποίες θα πάνε στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, θα αξιολογηθούν κι εάν έχουν σοβαρούς λόγους για να θέλουν να πάρουν το παιδί τους, αυτό θα εγκριθεί σύμφωνα με το νόμο», υπογράμμισε ο κ. Μπελαβίλας διευκρινίζοντας ωστόσο με νόημα πως «το ότι φοιτούν το απόγευμα προσφυγοπούλα στο σχολείο κι αυτά είναι εμβολιασμένα, αυτό δεν αποτελεί σοβαρό λόγο για να πάρει το παιδί».

 

Ανάλογη ήταν και η απάντηση του κ. Γιάννη Πάντη, γ.γ. του υπ. Παιδείας, ο οποίος δήλωσε ότι αυτά «είναι υπηρεσιακά θέματα και θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των υπηρεσιακών υποχρεώσεων της πολιτείας».

Από τη μεριά της η κα Μαργαρίτα Καζάκου, αντιδήμαρχος Παιδείας στο δήμο Περάματος, εκτίμησε ότι το κύμα αιτήσεων μεταγραφών «θα σταματήσει εδώ και δεν θα υπάρξει συνέχεια».

«Δεν αδικώ τον κόσμο που φοβάται, ίσως δεν είναι καλά ενημερωμένος. Μπροστά όμως στη θέα 15 πιτσιρικιών, δεν νομίζω ότι καμία καρδιά θα αντισταθεί και δεν θα λυγίσει», δήλωσε η κα Καζάκου.

 

Σε άλλο μήκος κύματος φαίνεται, όμως, πως κινούνται τα ίδια τα παιδιά, καθώς μεταξύ αυτών που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το δημοτικό στο Πέραμα για να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα, είναι και μαθητές άλλων σχολείων.

Μαθητής από το 2ο Λύκειο Περάματος, αποδοκίμασε τα γεγονότα που συνέβησαν με την εισβολή των Χρυσαυγιτών. «Δε θα περάσει αυτό. Επικροτούμε τις κινήσεις για τους πρόσφυγες. Αυτά τα παιδιά πρέπει να βοηθηθούν», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι οι ίδιοι έχουν φέρει σχολικά είδη που θα δωρίσουν στους πρόσφυγες.

Τελικά τα παιδιά προσφύγων από τον καταυλισμό του Σχιστού έφτασαν στο δημοτικό λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Όσοι βρίσκονταν στο σημείο για να υποδεχτούν τα παιδιά, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα καθώς τα προσφυγόπουλα κατέβαιναν από το πούλμαν.

pasiskaah1 pasiskaah2 pasiskaah3 pasiskaah4 pasiskaah5 pasiskaah6 pasiskaah7 pasiskaah8 pasiskaah9 pasiskaah10

Βίντεο-φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος