Δημοσία δαπάνη θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Σπύρου Ευαγγελάτου, κατόπιν απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτσιμού αναφέρει: “Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο άνθρωπος που φώτισε με το έργο του το ελληνικό θέατρο, έφυγε από τη ζωή. Όπως όλοι οι σημαντικοί σκηνοθέτες στην Ελλάδα, με το δικό του θεατρικό ύφος και υψηλό επίπεδο αισθητικής, προσέγγισε με μοναδικό τρόπο την εθνική κληρονομιά, από το αρχαίο δράμα μέχρι την ελληνική λαϊκή παράδοση, γνωρίζοντας την καταξίωση και αναγνώριση από καλλιτέχνες και κοινό.

Χάρη στο πηγαίο ταλέντο, στη βαθιά του μόρφωση και στην άσβεστη αγάπη του για την ελληνική δραματουργία, κατόρθωσε να γίνει κοινωνός της ελληνικής πραγματικότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους στην τέχνη.

Με τη θεατρική ομάδα «Νεοελληνική Σκηνή», με το «Αμφι-θέατρο» αλλά και στο Εθνικό θέατρο σκηνοθέτησε παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας λαμβάνοντας τακτικά μέρος στα Φεστιβάλ Επιδαύρου, Αθηνών καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ, με έργα αρχαίου δράματος, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής ελληνικής λογοτεχνίας -κάνοντας γνωστά παραγνωρισμένα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας- καθώς και με έργα διεθνούς δραματολογίου. Ήδη από νεαρή ηλικία σκηνοθέτησε έργα από το κρητικό, το επτανησιακό και το λαϊκό θέατρο που μέχρι τότε θεωρούνταν αναχρονιστικά και απροσπέλαστα. Στο τόσο δύσκολο αυτό πλαίσιο, ο Σπύρος Ευαγγελάτος κατάφερε να παράγει εξαιρετικά σκηνικά αποτελέσματα θεμελιωμένα στη θεατρολογική έρευνα και την επιστημονική ακρίβεια και τελικά να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τα κείμενα αυτά και το λαϊκό πολιτισμό. Γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πρόεδρός αυτής, καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρός του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ο Σπύρος Ευαγγελάτος συνδύασε τη θεωρία με την πράξη όσο ελάχιστοι στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου.

Η απώλειά του Σπύρου Ευαγγελάτου αποτελεί απώλεια για το ίδιο το ελληνικό θέατρο αλλά και για τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα».

Συλλυπητήριο μήνυμα του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

«Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Σπύρου Ευαγγελάτου, ενός από τους σημαντικότερους και ακαταπόνητους εργάτες του ελληνικού θεάτρου» αναφέρει συλλυπητήριο μήνυμα του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την πρώτη του σκηνοθεσία, σε ηλικία 21 ετών, υπηρέτησε αδιάλειπτα μέχρι πολύ πρόσφατα τη δραματική τέχνη, ανανεώνοντας τρόπους και μορφές, ενσαρκώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τους ρόλους του σκηνοθέτη, του μεταφραστή, του εμβριθούς ερευνητή και μελετητή, αλλά και του αφοσιωμένου δασκάλου. Στο θεατρικό του σπίτι, το Αμφιθέατρο, αλλά και στις συνεργασίες του με κρατικά θέατρα και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό εργάστηκε με τόλμη και σεβασμό πάνω σε όλα τα είδη θεάτρου, με έμφαση στο αρχαίο δράμα, στο μεγάλο κλασικό ρεπερτόριο, αλλά και στο λυρικό θέατρο» προσθέτει.

Επισημαίνει το ξεχωριστό ενδιαφέρον του Σ. Ευαγγελάτου «για την ανάδειξη και την παράσταση άγνωστων και παλαιών νεοελληνικών έργων, που συνοδεύτηκε και από σπουδαία ερευνητική δουλειά, κυρίως για το επτανησιακό και το κρητικό θέατρο». «Υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις πολιτιστικών οργανισμών (ΚΘΒΕ και Εθνική Λυρική Σκηνή), υπήρξε ένας από τους πρώτους καθηγητές Θεατρολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και διετέλεσε συχνά πρόεδρος του αντίστοιχου τμήματος της σχολής. Η προσφορά του αναγνωρίστηκε πολλάκις και δικαίως από την ελληνική πολιτεία, ενώ το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το έργο του Σπύρου Ευαγγελάτου σφράγισε την ελληνική θεατρική πρωτοπορία και οι μαθητές του εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αξιοποιούν τα πολύτιμα μαθήματά του. Η καλλιτεχνική του προσφορά, το ήθος και η ευγένειά του αποτελούν απαράμιλλη παρακαταθήκη για όλους όσοι αγαπούν, μελετούν και ασκούν την τέχνη του θεάτρου στη χώρα μας» υπογραμμίζει το μήνυμα, καταλήγοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ και το τμήμα Πολιτισμού του συμμετέχουν στο πένθος για την απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου και εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».