Σήμα-κατατεθέν της Σαντορίνης, πλάι στο ηφαίστειο, την Καλντέρα και τις κατάλευκες εκκλησίες με τους μπλε τρούλους, είναι και τα γαϊδουράκια του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, τα ζώα χρησιμοποιούνται για να ανεβάζουν τους επισκέπτες από το παλιό λιμάνι των Φηρών στην πόλη, και το αντίστροφο. Ανάλογα καθήκοντα αναλαμβάνουν και στην Οία, μιας και εκτός της χρησιμότητάς τους για τη μεταφορά επισκεπτών στις δύσβατες διαδρομές με τα πολλά σκαλοπάτια, αποτελούν τουριστικό φολκλόρ.

Του Παπαοικονόμου-Σιδέρη Ματθαίου
Φωτογραφίες-βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Δεδομένου μάλιστα του μεγάλου αριθμού που κυκλοφορούν στο νησί, είναι μάλλον αδύνατο ο επισκέπτης να φύγει από τη Σαντορίνη χωρίς να συναντήσει κάποιο γαϊδουράκι, είτε ο ίδιος ανέβει σε αυτό, είτε όχι.

Τι κάνουν όμως τα ζώα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όποτε και η τουριστική κίνηση υποχωρεί;

santgaid5

Την απάντηση κρύβει το ιδιόμορφο τοπίο των χωριών του νησιού. Οι κατασκευές και ανακαινίσεις κτιρίων, όπως εύλογα θα υπέθετε κάποιος, γίνονται κατά τη χειμερινή περίοδο. Όσοι έχουν επισκεφτεί είτε τα Φηρά, είτε την Οία, θα θυμούνται τα στενά σοκάκια πάνω από την Καλντέρα που καθιστούν αδύνατη τη διέλευση φορτηγών ή άλλων τροχοφόρων οχημάτων. Εκεί λοιπόν που η μηχανή δεν μπορεί να φτάσει για να συλλέξει τα μπάζα οικοδομών, τα καταφέρνει… το γαϊδούρι!

Πάνω στη ράχη των ζώων προσαρμόζονται καφάσια ή τσουβάλια τα οποία φορτώνονται με μπάζα από κατασκευές κτιρίων σε δυσπρόσιτα σημεία. Τα μπάζα θα μεταφερθούν από τα στενά περάσματα της Καλντέρας σε σημεία όπου φορτηγά μπορούν να προσεγγίσουν, προκειμένου να τα συλλέξουν.

santgaid2

Για τους αγωγιάτες, μάλιστα, φαίνεται πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι πιο επικερδής από τη μεταφορά των τουριστών το καλοκαίρι.

«Μέσα στη μέρα μπορούμε να βγάλουμε τα διπλάσια λεφτά από το καλοκαίρι», δήλωσε στο newsbeast.gr ο Σώζος, ο οποίος έχει 10 γαϊδουράκια.

santgaid3

Τον συναντήσαμε στην Οία, την ώρα που ξεφόρτωνε μπάζα από τα ζώα. Όπως μας είπε, η πληρωμή δεν γίνεται με κάθε ζώο ή κάθε δρομολόγιο που θα κάνει, αλλά με μεροκάματο το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 60 με 70 ευρώ.

«Δεν μπορεί να κατέβει μηχάνημα εκεί κάτω» γι’ αυτό και αναλαμβάνουμε τη μεταφορά εμείς, λέει.

santgaid6

«Το χειμώνα είναι πολύ καλύτερα», εξηγεί, προσθέτοντας ότι η δουλειά έχει πέσει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ρωτώντας για τα χρήματα που βγαίνουν το καλοκαίρι, η απάντηση του ήταν αποθαρρυντική: «Ψιλοπράγματα, ίσα-ίσα να συντηρήσεις το σπίτι». Βέβαια, όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει ότι και το χειμώνα θα έχει συνέχεια δουλειά. santgaid4 santgaid1