Εκτεταμένο φαινόμενο στην Κεντρική Μακεδονία είναι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό. Σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Πέλλας έχουν εντοπιστεί συγκεντρώσεις του επικίνδυνου στοιχείου, χωρίς προς το παρόν να υπερβαίνουν το όριο και χωρίς να αποδίδονται σε βιομηχανική ρύπανση, σύμφωνα με τον «Αγγελιοφόρο».

Το εξασθενές χρώμιο, που ευθύνεται για καρκινογενέσεις, είναι από τα πλέον επικίνδυνα στοιχεία, με δραματικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με έρευνες και μετρήσεις που έχουν γίνει σε γεωτρήσεις για πόσιμο νερό σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πέλλα, η παρουσία του, αν και κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια, είναι συνεχώς αυξανόμενη.

Πρόσφατες μελέτες ωστόσο έδειξαν ότι το εξασθενές χρώμιο είναι δυνατόν να σχηματιστεί στο περιβάλλον με φυσικό τρόπο. Στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας, το εξασθενές χρώμιο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Μανασσή Μήτρακα, «προέρχεται από το υπέδαφος και οφείλεται στη γεωλογική σύσταση των εδαφών».

«Στις περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Πέλλας η προέλευση του εξασθενούς χρωμίου, όπου εντοπίστηκε, ήταν από το υπέδαφος (γεωλογική σύσταση). Υπάρχει τεχνολογική λύση για να απομακρυνθεί το εξασθενές χρώμιο από το πόσιμο νερό, αλλά για τυχόν επιπτώσεις στον πληθυσμό και σε πόσους ανθρώπους θα έχουμε απαντήσεις μετά την ολοκλήρωση των ερευνών. Είναι σαφές πως για να μετρηθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να περάσουμε σε επόμενη φάση της εκπόνησης μιας επιδημιολογικής μελέτης» είπε ο κ. Μήτρακας.

Η έρευνα της συλλογής των στοιχείων και των μετρήσεων αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του 2012 και θα είναι ετήσια. Παράλληλα, ένα δεύτερο στάδιο της μελέτης, που αφορά και αναλύσεις, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας «Θαλής», όμως κανείς δε γνωρίζει αν και πότε θα υλοποιηθεί.

Η ερευνητική ομάδα θα συλλέξει τα στοιχεία από τις μετρήσεις εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό διάφορων περιοχών, θα τα αξιολογήσει και θα δώσει μια πρώτη αναλυτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. «Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στη διάθεση των επιστημόνων το φαινόμενο είναι εκτεταμένο στην Κεντρική Μακεδονία και καλύπτει αρκετά μεγάλη γεωγραφική έκταση, αλλά ευτυχώς περιοχές όχι πληθυσμιακά έντονες», τόνισε ο κ. Μήτρακας.