Στη Βουλή έφτασε η πορεία των επιστημόνων της Ειδικής Αγωγής μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαν νωρίτερα έξω από το υπουργείο Υγείας.

Σύλλογοι των φορέων Ειδικής εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις συμβάσεις που καλεί ο ΕΟΠΥΥ να υπογράψουν. Κάνουν λόγο για «υποβάθμιση των θεραπευτικών παρεμβάσεων», ζητώντας να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και να οριστεί παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών «Ειδικής Αγωγής» για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας τριμήνου.

Ο Οργανισμός, από την πλευρά του, επιμένει στη σύναψη συμβάσεων για να «ρυθμιστεί το τοπίο» και να «ελεγχθεί η σχετική δαπάνη», αναφέροντας μάλιστα ότι σήμερα η ετήσια δαπάνη για παροχές ειδικής αγωγής, ανέρχεται στα 106 εκατ. ευρώ, (από τα οποία 82 εκατ. για λογοθεραπεία), νούμερο «ανεπίτρεπτο», όπως τονίζουν, στελέχη του Οργανισμού, όταν αντίστοιχα η δαπάνη για τις ιατρικές εξετάσεις είναι 111 εκατ. ευρώ. Σημειώνουν ότι «δεν είναι αυτές οι πραγματικές ανάγκες», υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη και με βάση τα αποτελέσματα, θα καθοριστεί και ο προϋπολογισμός.

Όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, με τη συμβασιοποίηση των παρόχων επαναπροσδιορίζεται η σχέση του Οργανισμού μαζί τους με όρους δικαιοσύνης και διαφάνειας και τίθενται οι προϋποθέσεις για υγιή επιχειρηματικότητα.

prooais1 prooais3 prooais4

Βίντεο-φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος