Η «Αριάδνη» έφυγε και ο «Βίκτωρ» -το νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τα επόμενα 24ωρα τη χώρα- ήλθε, «φέρνοντας» βροχές, καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και ενισχυμένους νοτιάδες. Στη Βόρεια Ελλάδα μετά την πρόσκαιρη βελτίωση το Σαββατοκύριακο, ο καιρός «αγρίεψε» πάλι από χθες το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη επικρατούν νεφώσεις, ενώ νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα -το πρωί- σε ορεινές περιοχές πέριξ της πόλης, όπως το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και το Ρετζίκι. Κλειστός λόγω χιονόπτωσης είναι ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη. Το θερμόμετρο, λίγο μετά τις 10 το πρωί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν στους 5 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια πέφτουν από νωρίς σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, Φλώρινα και Κοζάνη, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε περιοχές του Έβρου. Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου.

Λόγω της χιονόπτωσης της τελευταίας εβδομάδας και του παγετού εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινά τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους της ίδιας Περιφέρειας. Εξάλλου, με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, όπως επίσης σε ορεινά επαρχιακά τμήματα της Καστοριάς (Βίτσι, Βίγλα) και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών.

ΧΙΟΝΙΑ ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ

Νέες ποσότητες αλατιού περιμένει αύριο από τους προμηθευτές της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς αναμένεται χιονόπτωση από σήμερα έως και την Πέμπτη. «Η Περιφέρεια έχει αλάτι και αύριο περιμένουμε την υπόλοιπη ποσότητα. Οι υπηρεσίες έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες για να προμηθευτούν αλάτι, αλλά επειδή τα καιρικά φαινόμενα των περασμένων ημερών ήταν πολύ μεγάλης έκτασης και έντασης, περιμένουν όλες οι εταιρείες τις νέες παραλαβές σε αλάτι από την Τυνησία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Αφρικής. Εμείς σαν Περιφέρεια είμαστε σε καλό δρόμο, τώρα σε ό,τι αφορά τους δήμους, κάθε φορέας ανέκαθεν κάνει τις δικές του προμήθειες» τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Για την κατάσταση του καιρού γνωστοποίησε ότι η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι 6 βαθμοί, επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ανέφερε ότι χιόνι υπάρχει στην περιοχή της Χαλκιδικής και τα βόρεια ορεινά των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, στον Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι και το Φίλυρο. «Σε αυτές τις περιοχές έχουμε στείλει αλάτι» διευκρίνισε.

Χιονόπτωση αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, από σήμερα και έως την Πέμπτη, σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα τριακόσια μέτρα. «Αυτή είναι η πρόβλεψη που δίνουν οι μετεωρολόγοι, άρα εστιάζουμε την προσοχή μας στα ορεινά και τα ημιορεινά. Η προετοιμασία μας είναι στο 100%, εξακολουθούμε να είμαστε σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο. Είμαστε σε συνεργασία με την τροχαία και τους δήμους ενώ για το οδικό δίκτυο, δίνουμε βαρύτητα στα εθνικά δίκτυα, τους δρόμους που οδηγούν σε νοσοκομεία, αεροδρόμια λιμάνια, στα μεγάλα δίκτυα όπου κινείται μεγάλη μάζα οχημάτων και στη συνέχεια στο επαρχιακό δίκτυο» πρόσθεσε.

Ο καιρός χάλασε και ήδη έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε το πρωί της Δευτέρας τη Ζάκυνθο. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν αρκετά μεγάλο, πάντως σύμφωνα με την Πυροσβεστική και την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ζημιές.

Το φαινόμενο αυτό ήταν πρωτόγνωρο για τους κατοίκους, που είδαν μέσα σε λίγα λεπτά το νησί να φοράει και πάλι τα λευκά του, αυτή τη φορά όχι από το χιόνι, όπως την περασμένη εβδομάδα, αλλά από το χαλάζι.

Λόγω των καιρικών αυτών συνθηκών, μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία για τους επιβάτες της πρωινής πτήσης από Αθήνα προς Ζάκυνθο, καθώς το αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο νησί και ο κυβερνήτης αποφάσισε να το οδηγήσει πίσω στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, και στην υπόλοιπη χώρα σε εξέλιξη από αργά το βράδυ της Κυριακής είναι το νέο κύμα κακοκαιρίας, που, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα διαρκέσει έως την Πέμπτη.

Παγωμένο παραμένει το θερμόμετρο και στην Ηλεία, με τον καιρό να παρουσιάζει νέα επιδείνωση με ισχυρές βροχές.

Gastouni_pagos-696x358

Χαλαζόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, στον Ηλειακό Κάμπο, ενώ πολλές περιοχές του Δήμου Γαστούνης. «σκεπάστηκαν» από το χαλάζι, χωρίς όμως να προκληθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ανακοινώνεται ότι εξαιτίας της χιονόπτωσης – παγετού, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (πλην Θεσσαλονίκης), ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει ως εξής:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης / Βέροιας / Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 76ο έως το 98ο χιλιόμετρο (όρια με Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης),
  • στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας / Σελίου, από το 4ο έως το 26ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου),
  • στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας / Δασκίου, από το 13ο έως το 43ο χιλιόμετρο (Δάσκιο),
  • στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας / Κοστοχωρίου από το 3ο έως το 19ο χιλιόμετρο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή Οδό Καστανερής / Λιβαδίων,

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, δεν διεξάγεται στο δευτερεύον οδικό Δίκτυο από Τοπική Κοινότητα Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο ΒΟΡΡΑΣ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων: σε όλο το Επαρχιακό και Δημοτικό Οδικό Δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στην Επαρχιακή Οδό Κατερίνης / Ελατοχωρίου από το 13ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο,
  • στην Επαρχιακή Οδό Ελατοχωρίου / Λαγοράχι,
  • στην Επαρχιακή Οδό Ελατοχωρίου / Μοσχοποτάμου,
  • στην Επαρχιακή Οδό Κατερίνης / Ελασσόνας.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στην Επαρχιακή Οδό Σερρών / Βροντούς από το 25ο χιλιόμετρο έως την Βροντού,
  • στην Επαρχιακή Οδό Σερρών / Λαϊλιά, από το 2ο χιλιόμετρο μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο,
  • στην Επαρχιακή Οδό Σερρών / Ορεινής, από το 2ο χιλιόμετρο έως την Ορεινή,
  • στην Επαρχιακή Οδό Στρυμονικού / Λαχανά, από Στρυμονικό έως όρια Θεσσαλονίκης,
  • στην Επαρχιακή Οδό Νιγρίτας / Σοχού (από Νιγρίτα έως Λαγκάδι),
  • στη Δημοτική Οδό από το 5ο χιλιόμετρο της Διασταύρωσης Κορμίστας έως την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας,
  • στη Δημοτική Οδό Πρώτης / Ιεράς Μονής Αναλήψεως Σωτήρος, από το 3ο χιλιόμετρο έως την Ιερά Μονή.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης / Ιερισσού από το 40ο έως το 95ο χιλιόμετρο,
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού μέσω Ταξιάρχη (από Ταξιάρχη έως Αρναία),
  • στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου / Βαρβάρας / Ολυμπιάδας,
  • στην Επαρχιακή Οδό Αρναίας / Στανού,
  • στην Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου / Μεγάλης Παναγιάς,
  • στην Επαρχιακή Οδό Παλαιοκάστρου / Ταξιάρχη,
  • από Διασταύρωση Βάβδου (43ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης / Πολυγύρου) έως το Δημοτικό Διαμέρισμα Βάβδου,
  • στα Δημοτικά Διαμερίσματα Βάβδου, Αγίου Προδρόμου, Σανών, Δουμπιών, Ριζών, Παλαιόχωρας, Μαραθούσας, Κρήμνης,
  • σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αρκαδία η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

  • Από το 6ο χιλιόμετρο, έως το 16ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης- Καλαμάτας (μέσω Καλογερικού).
  • Από το 25ο χιλιόμετρο έως το 63ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Πύργου- Τρίπολης
  • Από το 45ο χιλιόμετρο, έως το 54ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας.

Στην Κορινθία η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:

  • Από το 20ο χιλιόμετρο και άνω στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου- Τρικάλων.
  • Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω στην επαρχιακή οδό Τρικάλων- Καρυάς.
  • Από το 8ο χιλιόμετρο και άνω στην επαρχιακή οδό Δερβενίου- Γκούρας.
  • Από το 1ο χιλιόμετρο, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας- Λυκουριάς.
  • Από το 1ο χιλιόμετρο, έως το 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας-Κιάτου.
  • Από το 1ο χιλιόμετρο, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας- Δερβενίου.

Στη Μεσσηνία η κίνηση διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 27ο χιλιόμετρο, έως το 42ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης.

Με αλυσίδες στα Ιωάννινα

Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, από το 48ο έως και την 120ο χιλιόμετρο.

Επίσης, όπως επισημαίνεται, στο οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, την Εγνατία Οδό, καθώς επίσης στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, όταν και όπου αυτό απαιτείται.

Παράλληλα, οι Αρχές συνιστούν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων.